Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Milyenek a magyarok?

Könyvajánló > Zsámbék

2012-12-17


Lackfi János legújabb könyve könnyű és szórakoztató olvasmány: tökéletes szintézise mindazon anekdotáknak és tudományos tényeknek, melyek a köztudatban élnek a magyarokról. De rávilágít a nagyvilágban rólunk keringő előítéletekre is, s bár történetei olykor elszomoríthatják az olvasót, Lackfi egy-egy humoros történettel újra és újra mosolyt fakaszt.

Milyenek is a magyarok? Kevés beszédű, magányos cowboyok és kocsmai hencegők. Lepedőakrobaták és sámlin reszkető Gedeon bácsik. Hátrafelé nyilazók és cekkerben bontott csirkét cipelők. Alkoholisták. Dehogy alkoholisták, csak megisszák a magukét. Folyton panaszkodók és forrófejűek. Pacalevők és pizzafalók. Asztalsarkon búsongók, akik párszor az asztalra csaptak, és beleremegett a történelem. Valamikor nagyon tudtak focizni, most nagyon tudnak rá emlékezni. Ha meg akartak halni, mindig lerántottak magukkal egy törököt is. Ez az útikönyv elkalauzol a földönkívüliek ismerős birodalmába, kiderül belőle, hol húzódik a belga-magyar határ, kitalálták-e a magyarok az ideális társadalmat, igaz-e, hogy minden magyar tud atombombát gyártani és lóháton állva hatos fogatot hajtani. Ha valaki a könyv olvastán nem tudja, sírjon vagy nevessen, nyugodtan tegye egyszerre mind a kettőt. - javasolja a fülszöveg.

Lackfi János könyvében 35 rövid kis írás közérthető, de rendkívül egyedi stílusban meséli el, hogy identitásunk milyen tényezőkből áll össze. A „Milyenek a magyarok?” című könyv illusztrációkban sem szűkölködik, P. Szathmáry István rajzai teszik még érzékletesebbé a szerző mondanivalóját.

Lackfi János József attila-díjas költő, író, műfordító, tanár, Nyugat-kutató, fotós. Eredeti nevén Oláh János. Szülei, Mezey Katalin és Oláh János mindketten József Attila-díjas költők. Hogy apjával össze ne tévesszék, publikálása kezdetekor a Lackfi nevet vette fel. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem francia tanszékének adjunktusa, a Kreatív Írás program egyik vezető oktatója. Műfordítások, drámák, regények, versek szerzője. Igen népszerűek gyermekeknek írt verses kötetei.


Vissza