Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Új irodalmi folyóirat indult

Könyvajánló > Zsámbék

2013-01-12


Decemberben indította útjára új irodalmi folyóiratát Irodalmi Magazin címen a Magyar Napló Kiadó Oláh János, József Attila-díjas költő fősazerkesztésével. A folyóirat elsősorban a népi irodalom jeles képviselőit venné sorra. Ilyen magazinjellegű irodalomtörténeti kiadvány eddig nem volt a Kárpát-medencében.

Az Irodalmi Magazin a nagyközönség számára készül, de emellett a közoktatásban is hasznos segédanyag lehet diákok és tanárok részére egyaránt.

A számok tematikusak, s mindig egy-egy klasszikus szerzőt, irodalomtörténeti korszakot vagy kulturális jelenséget ismerhet meg belőlük az olvasó. Az első szám témája a 110 éve született Illyés Gyula. 2013-ban két új szám megjelenését tervezi a kiadó, egyiket várhatóan Gárdonyi Gézának, a másikat Márai Sándornak szentelik. 2014-től pedig negyedévessé válik az Irodalmi Magazin, melynek szerkesztői a Zsámbéki-medenceiek számára Lackfi János költő révén is ismert Oláh János főszerkesztő, az édesapa mellett Kardeván Lapis Gergely és Réger Ádám irodalomtörténészek.

A 136 oldalas első szám sokféle irodalmi csemegével szolgál: Illyés humoráról tesz tanúbizonyságot nevezetes recenziója a korabeli budapesti telefonkönyvről, de a szerkesztők nem feledkeztek meg Illyés és József Attila közös szonettjátékáról sem.

A lap tartalmazza tizenöt mai magyar író és költő személyes vallomását Illyésről, találhatók benne cikkek Illyés kapcsolatáról Babits Mihállyal, József Attillával, Szabó Lőrinccel, Bernáth Auréllal, a fotókon túl látható benne egy csokorra való rajz és festmény – köztük karikatúra is – Illyésről, a lap Novum rovatában pedig kiadatlan Illyés-szövegek is olvashatók.

A kiadvány ára 1490 Ft.

Forrás: magyarnaplo.hu


Vissza