Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Pro memoriam Jerzsabek Ferenc 1924-2005

Panoráma

2005-03-01


Még fülemben cseng jellegzetes hangja, még érzem kézfogásának, szeretetének melegét miközben csak úgy hirtelen, szívünkben végtelen űrt hagyva eltávozott tőlünk. Elment azon a titokzatos úton, amelyiken egyszer majd mindannyian követnünk kell őt.

Most karácsonykor is megtartották Menzingenben, a Sashoz címzett fogadójukban a Budakeszi Közösség már hagyományos, messze híres disznótorossal egybekötött záróünnepségét, ahol - mint minden évben - Jerzsabek Feri kijelentette, hogy ez lesz az utolsó ilyen rendezvényük. Most is úgy vettem (vagy úgy szerettem volna venni) ezt a kijelentését, mint eddig, hogy az idők végezetéig így megy tovább. Panaszkodik, de míg jártányi ereje van, addig újból és újból erején felül is, örömet szeretne szerezni nekünk Karácsony előtt. Nehéz elhinni, és főleg leírni, hogy ez a múlt évi decemberi tényleg az utolsó volt.
A Jerzsabek név nem hangzik sváb eredetűnek. Csehországból származik a család ősapja, akinek - Budakeszire kerülvén - megakadt a szeme egy sváb mészáros takaros lányán. Itt is ragadt és az utódok közül is a legtöbben ugyanezt a szakmát választották hivatásuknak. Jerzsabek Feri szorgalmasan dolgozott édesapja mellett Budakeszin. Nagyon sok embert ismert a faluban, hiszen eljárt házakhoz disznót vágni. Szerette az embereket. A közösségi érzése kitelepítésük után is megmaradt. Az éttermükben számtalan bált tartottak, tagja volt több egyesületnek (foci, zenész, stb.), tanácstag volt, még a polgármesterség is szóba került. Nagyon ismert ember volt Menzingenben.
Jerzsabek Feri sokévi önzetlen munkájáért feleségével Schleer Ilussal tavaly kapta meg a Budakeszi Társaság tiszteletbeli tagja megtiszelö okmányt Neckarsulmban. Ezen az ünnepségen sok-sok budakeszi vendégen kívül jelen volt a társaság elnöke Franz Huber, Farkas polgármester, és Volker Blust, Budakeszi testvérvárosának, Neckarsulmnak a fopolgármestere.
Jerzsabek Ferencet január 26.-án kísérték utolsó útjára Menzingenben.

 Albrecht György
Karlsruhe, Németország


Vissza