Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A tizedik diákcsere

Közélet

2004-11-01


Nemcsak hivatalos téren élénk a kapcsolat a két testvérváros, Budakeszi és Neckarsulm között. Hogy a diákcsere is egy fontos adalékot nyújt a városok kapcsolatához, azt a magyar gimnazisták tizedik látogatása is világossá teszi. A jubileumi látogatás alkalmával tizenöt diák érkezett a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumból Neckarsulmba, hogy tovább ápolják a kapcsolatot az Albert Schweitzer Gimnáziummal. Volker Blust főpolgármester nevében Bernd Müller hivatalvezető köszöntötte a magyar vendégeket és a tizenöt német diákot a városházán.

A magyar diákokat Névery Krisztina és Pelyachné Pingiczer Klára tanárnők kísérték el. A vendéglátók részéről pedig Bernd Müller az iskola igazgatót, Peter Huttert és Marlene Haag tanárnőt köszöntötte, akik a diákcsere programot szervezték. A neckarsulmi diákok október 22-én nyolc napos látogatásra érkeznek Budakeszire.
    Ezek a kölcsönös találkozások Neckarsulm támogatásával minden második évben megtörténnek, biztosítva a két város kapcsolatának továbbfejlődését, hangoztatta Bernd Müller: „mert ők azok a fiatal polgárok, akiknek ezt a kapcsolatot gondosan ápolni kell, és akiknek ezt fontos feladatként a lelkükre kötjük”.
    A szabadságát töltő főpolgármester helyettese köszönetet mondott a tanerőknek és az iskola vezetőségének a hosszú évek óta tartó kapcsolat ápolásáért és a program megrendezéséért. A fiatalokhoz azzal a kéréssel fordult, hogy a felépített kölcsönös kapcsolatot tekintsék szívügyüknek. „Az európai ház építése még távolról sincs befejezve.”
    A vendégek nevében Névery Krisztina tanárnő mondott köszönetet a szívélyes fogadtatásért: „a már hagyományossá vált neckarsulmi meghívás egy kiemelkedő mozzanat iskolánk életében”. A tizedik diákcsere programja nagyon változatos volt, a diákok látogatást tettek a Zweiradmuseumban, az Aquatoll élményfürdőben, valamint megtekintették Würtzburg és Kalsruhe városát. További úti cél volt a Gundelsheim mellett található Horneck kastélyban az Erdélymuseum és a Knorrarena megtekintése Heilbronnban, ahol a vendégek korcsolyát is húzhattak. Ezen kívül a magyar cserediákok a kilenc napos ott-tartózkodás alatt német tudásukat is elmélyíthették.
   A Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban a németet mint idegen nyelvet tanítják az első évfolyamtól kezdve. A tizenöt diák a 10. és 11. osztályból jött és olyan jól tudnak németül, hogy Bernd Müller üdvözlőszavait nem kellett nekik lefordítani.
Megjelent: A „Heilbronner Stimma” című újságban.
Fordította: Werle Eszter és Németh Réka


Vissza