Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Keszi-találkozó

Közélet

2004-11-01


Keszi - találkozót tartottak június végén Gyulaváriban a budakeszi székhelyű Kesi Alapítvány és elnöke, Várnagy Enikő szervezésében. A rendezvényre valamennyi „keszi”-nevű vagy eredetű határon túli, és határon belüli települést meghívták a Békés megyeiek. A Kárpát-medence Keszi-településeinek évenkénti találkozója alkalmából Gyula Önkormányzata emlékművet avatott a vendég települések képviselőivel, melyre felvésték a Kárpát-medence valamennyi Keszi-eredetű településének nevét. A Keszi-települések vezetői együtt emlékeztek az elődökre.

A Keszi-törzshöz tartozó őseink nevét ma 36 település őrzi a Kárpát-medencében, ez volt a 10. találkozójuk. A mostani rendezvény helyszíne mellett, a Mályvádi erdő határában - a mai magyar - román határ közelében - telepedhettek le a honfoglaló Keszi törzs tagjai. Egészen az 1500-as évekig élt itt 15 - 20 család, majd biztonsági okokból a gyulai vár közelébe költöztek a település lakói.
Az előző évi találkozót a szlovákiai Ipolykeszin tartották.
A Kárpát-medencei Keszi-települések évenkénti találkozója alkalmából emelt táblán az alábbi települések szerepelnek:
Magyarország: Budakeszi, Dunakeszi, Egyházaskesző, Gyepőkaján, Gyulakeszi, Gyulavári, Karancskeszi, Keszőhidegkút, Keszű, Komárom, Magyarkeszi, Papkeszi, Regöly, Sárkeszi, Tiszakeszi, Várkesző.
Szerbia (Vajdaság): Bulkeszi
Szlovákia (Felvidék): Bánkeszi, Bátorkeszi, Dacsókeszi, Garamkeszi, Ipolykeszi, Ipolykiskeszi, Kőkeszi, Kurtakeszi, Mezőkeszi, Nagykeszi
Románia (Erdély): Csanakeszi, Lippakeszi, Mezőkeszű, Nemeskeszi, Oláhkeszi, Pelekeszi, Répáskeszi, Sajókeszi, Somoskeszi


Vissza