Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Közmeghallgatás

Közélet

2004-11-01


Közmeghallgatást tartott Budakeszi város önkormányzati testülete a Művelődési Házban október 26-án.

Először is Lendvay Endre alpolgármester tar „Ciklusprogram félidőben” címmel. Előadásában elmondta, céljuk a stabilitás elérése volt a város gazdálkodásában. Ehhez szükség volt az intézmények működésének áttekintésére, a működési költségek csökkentésére, és a működési hiány felszámolására. A 2002. évi költségvetés tervezett 90 millió forintos hiánya végül 170 millióra módosult, ennek oka a közalkalmazotti béremelés, illetve az iparűzési adó csökkenése volt. 2003-ban a tervezett hiány 300 milliós volt, amit végül 160 millióra sikerült csökkenteni. A jelenlegi, 2004-ben az önkormányzatnak 110 milliót kell visszafizetnie a tavalyi hitelfelvétel miatt.
 A város költségvetési hiánya 2003 elején 300 millió forint volt, ezért átvilágították a város intézményrendszerét, és egy erre alapozott intézkedési tervvel egységesítették a központi logisztikát, áttekinthetőbbé tették a pénzügyeket. A város mobilizálható vagyona 2002 végén 1 milliárd forintot tett ki, de a hiányt nem vagyoneladással szerették volna csökkenteni - amire a működési hiány miatt szükség lett volna -, hanem igyekeztek több bevételre szert tenni a kiadások fedezése érdekében. Sőt, célként még újabb vagyonszerzés is szerepelt.
 Az intézkedési terv része volt a GAMESZ és a Polgármesteri Hivatal átszervezése, aminek az alpolgármester elmondása szerint a következő két évben lesz látszatja. Így 2004-ben érdemi működési hiány nincs. Az önkormányzatnak sikerült előnyös szerződéseket kötnie, többek között a BKV-val, amely cég ajánlatát 26 millióról egyelőre 13.5 millió forintosra sikerült mérsékelni a jelenlegi állapot szerint, illetve ígéretet kapott a város egy szárnyvonal kiépítésére az új MOL-kútig. A Temetőért bérleti díjat fizet az üzemeltető, aminek feltételéül bizonyos fejlesztéseket is el kell végeznie.
 Az önkormányzat előtt sok feladat áll, a bevételek növelése és racionálisabb gazdálkodás a cél. Budakeszi tulajdonába került a reptér, amiben nagy gazdasági lehetőségek vannak. Ösztönözni kell a beruházásokat, Lendvay Endre példaként említette a MOL, illetve az Esso benzinkutak rendezését. Folyamatosan zajlanak a vízcsőcserék, többek között a Széchenyi, Erkel, illetve Nagy Sándor József utcákban. Faültetés is folyamatban van a városban.
 Fontos feladat a FORFA iskolaépületek kiváltása modern épületekkel, amire jelenleg készülnek az engedélyezési tervek. A továbbiakban bővíteni tervezik az óvodai férőhelyeket, az okmányirodában pedig hamarosan az internet-alapú ügyintézéssel egyszerűbbé válik majd a hivatalos ügyek intézése. Makkosmária kérdésében elhangozott: a probléma az, hogy az üdülőövezetként nyilvántartott területet elkezdték belakni az emberek. A terület fő problémája az utak rossz állapota. Makkosmáriának lakóövezeti besorolást kell kapnia, amihez a lakosság segítségére is szükség lesz majd. Ez körülbelül 15 év alatt mehet végbe.
 Változik ugyanakkor a járdaépítés metódusa. Míg eddig a lakosság fizette a járdaépítési költségeket, és az önkormányzat adta a követ, a jövőben ez fordítva lesz az elképzelések szerint.
 A város további fejlődéséhez elsősorban pályázati források, tőkebevonás, és központi források (1+1 program) vehetők igénybe. Azonban tudni kell, nem vagyunk kedvező régióban, a város az anyagilag jobban álló települések között szerepel. Tíz-tizenkét pályázat közül csak négy-öt az, amin egyáltalán elindulhat a település. Sikerült ugyanakkor megoldani, hogy a mozgássérültek is elérhessék az önkormányzat épületeit. A tervek között szerepel a sportcsarnok jobb kihasználása, illetve a leendő oktatási tömb révén a turisztikai kínálat bővítése, elsősorban a sportturizmus révén. Iskolaépítésre 2 milliárd forint címzetes támogatást igényel az önkormányzat. Ugyancsak tervbe van véve egy egészségközpont létrehozása, illetve a Művelődési Ház fejlesztése, ami a fórumon is látszott: az épület térkialakítása miatt alkalmatlan nagyobb rendezvények megtartására. A könyvtárnak is nagyobb helyet kell biztosítani, mivel jelenleg állandó selejtezésre kényszerülnek a könyvtárosok. Az alpolgármester megemlítette még a Plus áruház megépülését, amivel az ott lakók ellátási körülményei javultak.
 Ezután következtek a lakosok észrevételei. Illyés László arra hívta fel a figyelmet, hogy a MOL kút környéke nem szép, sok frissen ültetett fa kiszáradt. Raffay János, aki a fák ültetését végezte, elmondta, a fák tövéhez 3 ill. 5 méter hosszú csöveket húztak be, amelyeken keresztül a fiatal fákat locsolni kell. Szerinte a GAMESZ nem locsolta kellőképpen, mivel elmondása szerint amikor ő megfelelő mennyiségű vizet öntött rájuk, a fák kizöldültek. Cáfolta azt az állítást, miszerint a fákat építési törmelékbe, illetve a földlabda nylonjával együtt ültette volna el. Simon Endre a Makkosmárián lakók nevében azt kérdezte, miért van szükség ott 16 méter széles útra, mivel az Erkel utca is békés utcából „autópályává” változott. Az alpolgármester elmondta, ez a gyakorlatban maximum 6 méteres utcát jelent, mivel a tervben benne van legalább egy járda, illetve a vízelvezető árkok szélessége is. Gózon Antalné azt kérdezte, miért nem lehet a Fő utcán buszsávot létrehozni, illetve mikor lesz szárnyvonala a MOL-kútig a BKV-nak. Az alpolgármester emlékeztetett, hogy a Fő utca nem önkormányzati kompetencia, hanem a Pest megyei közútkezelő tulajdonában van, így legfeljebb lobbizhatnak az ügyért. A szárnyvonal tervben van, de 2005-ben biztosan nem  épül meg. Bernát Béla a Művelődési Ház igazgatóváltásáról kérdezett, illetve megemlítette, hogy a MOL -kút illetve Plus áruház nem az önkormányzat „érdeme”, ugyanis nem ők építették. Véleménye szerint nem növekedni, hanem fejlődni kell a városnak, mivel az Arany János utcai telkeken is túl sok lakóház épül az engedélyezetthez képest. Az alpolgármester osztotta a lakópark építési aggodalmakat, a Művelődési Ház igazgatójának leváltását pedig nem politikai döntésnek tartja, mivel tizenketten szavaztak az új igazgató mellett a képviselőtestület tizenkilenc tagja közül.
Gábriel Győző


Vissza