Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


NÉPSZAVAZÁS DECEMBER 5-ÉN

Közélet

2004-11-01


Mádl Ferenc köztársasági elnök december 5.-re, ugyanarra a napra tűzte ki a kettős állampolgárságról szóló népszavazást, amikor a kórházprivatizációról is döntenie kell a választóknak.

A Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöksége 2003 nyarán döntött arról, hogy a kettős állampolgárság ügyében népszavazást kezdeményez. Miután az Alkotmánybíróság március 1-jén megállapította, hogy az aláírásgyűjtő íven szereplő kérdés nem sérti sem az alkotmány, sem a népszavazásról szóló törvény rendelkezéseit, az MVSZ megkezdte az aláírások gyűjtésének. A népszavazás kiírását minden országgyűlési frakció támogatta, a kettős állampolgárság ügyében azonban eltértek az álláspontok: az MSZP és az SZDSZ nem támogatja, mivel a térség országainak nagy része történelmileg egy időben válik az unió tagjává. A Fidesz és az MDF igennel voksolna arra a kérdésre, hogy "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. Törvény 19. §-a szerinti magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"

December 5.-én lesz egy másik népszavazás is, mivel az államfő korábban már ugyanerre a napra tűzte ki a kórházprivatizációval kapcsolatos népfelségi döntést. Ezen arról kell a választópolgároknak szavazniuk, hogy: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?"

Az Alkotmánybíróság felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotási kötelezettségének haladéktalanul tegyen eleget, mert alkotmányellenes helyzetet eredményeznek a népszavazás lebonyolítását szabályozó törvények hiányosságai, amik akadályozzák a külföldön tartózkodó, választójoggal rendelkező magyar állampolgárok számára a népszavazáson való részvételt. Hiányoznak emellett a külképviseletei szavazás titkosságát biztosító garanciális rendelkezések is.

A NEMZET LÉTE -
IGEN A KETTÕS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA

PATRUBÁNY MIKLÓS, a Magyarok Világszövetségének elnöke 2004. december 1-jén, szerdán 19 órakor a Budakeszi Polgári Körök Szövetségének vendége az Erkel Ferenc Művelődési Központban.


Vissza