Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás!

Közélet

2004-12-01


December elsején éjfélig lehetett biztosítót váltaniuk azoknak, akik a jövő évtől kötelező gépjármű felelősségbiztosításukat új biztosítóhoz akarták vinni. Bár idén jóval nagyobbak voltak az árkülönbségek az egyes biztosítók tarifái között, mégis jóval kevesebben döntöttek a biztosítóváltás mellett, mint tavaly. Néhány jó tanács:

Érvényesség
Ha nem érkezett be határidőig a felmondásunk, pedig mi azt hisszük és új szerződést kötünk, akkor az nem lesz érvényes, az előző pedig díj nem fizetése miatt megszűnik. Ekkor a régi biztosítónál kell új szerződést kötni, s az ügyfél ilyen esetben elveszíti a bonus-fokozatát.

Bonus-malus
Váltás esetén ki kell kérni a korábbi biztosítótól a kártörténeti (bonus-malus) igazolást. Amennyiben az új szerződés indulásakor ez még nincs meg, A0 fokozatban indul az ügyfél. Ha a szerződés megkötését követő 90 napon belül nem mutatjuk be az igazolást, az új biztosító a legrosszabb, M4 (malus 4) besorolásra változtatja a díjat visszamenőleges hatállyal, s kénytelenek leszünk a legmagasabb díjat fizetni. A társaságok az esetben nem adhatják ki az igazolást, ha a biztosítás díj nem fizetés miatt szűnik meg.

Elbukható a családi vagyon
Drámai helyzetbe kerülhetnek azok, akik elfelejtik befizetni kötelező gépjármű felelősség biztosításukat. Ha kárt okoznak, teljes vagyonukkal kell felelniük. A Magyar Biztosítók Szövetsége ugyan megtéríti az általuk okozott kárt, de peres úton behajtja az összeget. Így a gondatlanságból vagy szándékosan nem fizetők nagyban veszélyeztetik saját és családjuk egzisztenciáját.

Az autóban kell tartani
A biztosításhoz kötelező az igazolást és a kötvényt is magunknál tartani. Bár a Magyar Autóklub szerint elég, ha a befizetést igazoló csekket tartjuk az autóban.


Vissza