Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Nagy meglepetést tartogatott a Bojtár-gála

Kultúra > Budakeszi

2013-04-27


Hagyományos tavaszi gálaműsorát tartotta a Bojtár Egyesület két évtizede működő tánccsoportja április 27-én este a budakeszi Prohászka gimnázium aulájában. Ismét megtapasztalhatta a közönség, milyen élményt jelenthet táncosnak és nézőnek egyaránt egy jól kigondolt koreográfia, az élőben játszó zenekar gondosan összeállított muzsikája és egy lelkes közösség által tartogatott meglepetések.

Az egyre nagyobb taglétszámmal működő táncegyesületben nemrég tisztújítás zajlott. Az új elnök Patakiné Szlabóczky Krisztina, aki évekig, bár most már azt is mondhatjuk, hogy évtizedekig volt az egyesület mindenese. Az alelnök Fillingerné Lukovich Petra lett. Danhauser Zoltán továbbra is működteti a Csicsóka népdalkört, Danhauser Máté a Rojtos zenekar felelőse, Szabó Luca a táncosok képviseletében jár el. Menczinger Tibor és felesége, Andrea mellett évek óta, a taglétszám bővülésével, komoly segítők is dolgoznak a csapatban: a kisebbekért Bokor Ildikó óvó néni és Tótth Réka tanító néni a felelős, míg a nagyok betanításában és a koreográfiák kidolgozásában Jánosi Attila és Fehér Noémi a partner.

Az első meglepetés mindjárt a műsor elején kiderült: a művelődési háztól bérelt - viszont idén már ingyen átengedett - dobogóelemekkel eddig sosem sikerült kitölteni a gimnázium aulájának félköríves színpadát, így gyakran megesett, hogy egy-egy gyerek időnként eltűnt a dobogó és a fal közötti mélyedésben. Idén végre sikerült bedobogózni a félköríves részt is a Budakeszi Kultúra Alapítvány pénzügyi támogatásának és Ványi Attila asztalos munkájának köszönhetően. 

A műsor a jobbnál jobb muzsika és a változatosnál változatosabb táncok egész kavalkádját vonultatta fel. Pergősen követték egymást a táncosok az óvodásoktól az egyetemistákig, miközben a gyermekjátékoktól kezdve a rábaközi, a széki és a szatmári táncokon és a palóc leánytáncon át a somogyi ugrósig és csárdásig, a magyarszováti táncokig a táncos csoportok szüntelen cserélődésével a magyar népi muzsika és tánckultúra egy szép szeletét csodálhattuk meg a meglepően látványos előadásfolyam keretében. 

 

A másik nagy meglepetést a tizennyolc éve Ildi néni ovis csoportjából kinőtt mai huszonévesek tartogatták. Poros Gergő édesapja, Poros László operatőr filmjei között talált egy felvételt úgy tizenkét évvel korábbról, ahol a Bojtár első táncos generációja ropta a táncot Budakeszi szabadtéri színpadán, népes közönség előtt. Gergő bevallotta, hogy egy időben sokszor nehezére esett lejárni a próbákra, mert péntek esténként jobb ötletei is votak az időtöltésre. Ebben az időszakban nagy szükség volt a szülői kitartásra is, hogy ne essen ki a csapatból. Egyszer még hálás leszel ezért - mondta apja, de ő meg volt győződve arról, hogy hálás biztosan nem lesz. Aztán elérkeztek azok az évek is, amikor mégis az, mert már tudja, hogy rengeteg élményt, egy új világot és örök barátokat kapott itt.

A filmet levetítették a közönségnek is, de az igazi meglepetés csak ez után következett. Ezen az estén újra összeállt az egykori csapat és tanítóiknak köszönetképpen újra eltáncolták ugyanazt a koreográfiát, immár felnőttként.

A meglepetés olyan jól sikerült, hogy Menczingerék a zárótáncot együtt ropták a fiatalokkal.

Az este Rojtos-táncházzal folytatódott a művelődési Központban. Hagyományos csobánkai tánctáborukat június 22-27-ig tartják, s már szervezés alatt a Rojtos-tábor is, ahová a népzene és a néptánc iránt fogékony családokat várják. Részletek az egyesület honlapján.

További képek ide kattintva elérhetők!

Kapcsolódó cikkeink:
Húsz év óta - néptáncgála Budakeszin - 2012-04-02
A magyar táncdivat ezer éve - 2012-02-07
Gálaműsort tartott a Bojtár - 2011-03-31 (képgalériával)
Németországban vendégszerepeltek - 2010-08-04
Bojtár évzáró gálaműsor - 2010-04-17 (képgalériával)
Hagyománytisztelet - nem csak a táncparketten - 2009-06-22
Évről évre nagyobb siker a karácsonyi Bojtárgála - 2008-12-15
Néptáncbarátság - 2008-08-24
Átadták a március 15-i díjakat - 2008-03-15
Elsöprő siker a Bojtár karácsonyi gálaműsora - 2007-12-01
Edzőtábor Csobánkán - 2007-09-25
Magyar tánclépésekkel német földön - 2007-09-18
A kitartás és összefogás példája - 2007-04-02

***

A gálaműsorral egy időben a Jobb Kor Polgári Egyesület fánk- és palacsintabüfével várta a népes közönséget. A bevételt hátrányos helyzetű gyerekek balatoni üdültetésére fordítják. Május 12-én jótékonysági estet is rendeznek ennek érdekében a Prohászka gimnáziumban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Koós Hutás Katalin


Vissza