Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Digitális átállás

Gazdasági rovat > Pest megye

2013-05-13


Magyarországon a televíziózás kezdete óta analóg a műsorszórás. A digitális átállással az elavult analóg sugárzást a korszerű digitális váltja fel. Az uniós tagországok nagy többsége már ezt a technikát alkalmazza, most Magyarországon is megtörténik a váltás.  A folyamatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) irányítja. Az analóg sugárzást térségünkben július 31-én kapcsolják le. Ettől kezdve már csak a korszerű digitális adások vételére lesz lehetőség. Akik kábeles- vagy műholdas televízió-szolgáltatón vagy interneten (IPTv-n) nézik az adásokat, azoknak nem kell tenniük semmit.

Az analóg sugárzás lekapcsolása után a hagyományos szoba- vagy tetőantennával a jelenlegi adások előfizetési díj nélkül csak akkor lesznek elérhetők, ha a nézők (egyszeri költséggel) beszereznek egy megfelelő jelátalakító készüléket (úgynevezett set-top-boxot), amelyet a televízióhoz csatlakoztatnak. Így a legrégebbi típusú tévékészülékkel is fogható lesz az adás. Ha valaki új tévét vásárol, érdemes rákérdeznie arra, hogy a készülék tartalmazza-e ezt a vevőegységet (DVB-T MPEG-4 HD tuner).

Az eddig megszokott három csatorna (M1, RTL Klub, TV2) mellett az M2, a Duna TV, a Duna World, az Euronews és többek között három közszolgálati rádió vételét teszi lehetővé az új rendszer, előfizetési díj nélkül. A digitális átállás a nézők számára számtalan előnnyel jár: jobb kép- és hangminőség, elektronikus programújság (EPG) használata, amely helyettesíti a papíralapú műsorújságot. Elektronikus gyermekvédelmi zár bizonyos csatornákra, műsorrögzítés videomagnó nélkül. A műsorfolyam bármikor megállítható és újra elindítható.
 Amennyiben előfizetési díj nélkül szeretne a továbbiakban is tévézni, az Antenna Hungária MinDig Tv oldalán talál segítséget, milyen üzletekben tudja megvásárolni a set-top-boxot, s a szerelésben az Ön lakóhelyéhez közel milyen szerelők vagy szervizek tudnak segíteni. Mielőtt megvásárolná a set-top-boxot, tájékozódjon (NMHH zöld szám 06-80-38-39-40), hogy az Ön településén elérhető-e a digitális földfelszíni vétel (az ország 98 százalékában elérhető).

Az átálláshoz a rászorulók támogatást is kaphatnak, melynek részleteiről érdeklődjön a helyi jegyzőknél.


Vissza