Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


XII. Budakeszi Családi Napok - IX. Bográcsos ételfőző verseny

Közélet > Budakeszi

2006-09-02


Augusztus 19-ére a Fő téri parkba hirdették meg a Vállalkozók Napjával egybe kötött bográcsos ételfőző versenyt. 

A Vállalkozók Napja idén különösen szerény részvétellel zajlott. A Menczinger Borházon kívül Tagai István és Hidas Mátyás támogatta vállalkozói sátrak bérlésével az önkormányzati rendezvényt. Õk évek óta a leghűségesebb támogatói minden településszintű és kulturális megmozdulásnak.
A már korán reggel felvonuló csapatok látványa mellett egész napos kézműves játszóház várta a gyerekeket a Dafke Alapítvány Mesekertjében, emellett ügyességi játékokban is kipróbálhatták magukat. A parkban felállított színpadon pedig az Erkel Ferenc Művelődési Központ által szervezett programok nyújtottak szórakozást.
A minden évben ugyanazokból a szakemberekből felálló zsűri (Franke László elnök, Oscar-díjas szakács, Bucsics Imre, Tante Susanne Étterem Budajenő, Faludi János, Szepi Vendéglő Budakeszi, Szakasits Ferenc és Józsa Lajos budakeszi szobrász, a verseny vándordíjának és a minden versenyzőnek járó Gasztronómiáért emlékérem készítője) több kategóriában rangsorolta a csapatok teljesítményét. A vándordíj nyertese eddig egyedülálló módon, a múlt év után másodszor is a Vidám Szakácsok csapata lett.

Az ismételten abszolút győztes Vidám SzakácsokAz ismételeten abszolút győztes Vidám Szakácsok

I. kategória Pörköltek, paprikások, tokányok
I. Vidám Szakácsok - Vasserpenyős vargányás töltött pörkölt
II. Budakeszi Függetlenek Egyesülete - Pacal pörkölt
III. Eszterle csapat - Gombás marhafelsál vörösboros mártással
IV. Gräfl Cukrászda - Lecsó
V. Együtt Budakesziért - Pincepörkölt
VI. Nagy Sándor József Gimnázium - Betyár lecsó
VII. Kumisz - Bugaci marhapörkölt
II. kategória Összetett, különleges levesek
I. Vidám Szakácsok - Karancskeszi sültleves
II. Borostyán Nyugdíjas Klub - Gulyásleves
III. Fenyőgyöngye Nyugdíjas Klub - Jókai bableves
IV. Pocakos bográcskirály és csapata - Babgulyás
V. Budakeszi Függetlenek Egyesülete - Halászlé
VI. MDF Budakeszi Szervezete - Tárkonyos vadragu leves cipóban
VII. Merkl Máté és az Ínyencek - Csókakői kolbászleves
III. kategória Összetett, különleges levesek – gyerekek
I. Borsika Együttes - Erdélyi tárkonyos leves
II. Ifjú Jobbkor Csapat - Babgulyás
IV. kategória Káposztás ételek
I. Csipet-csapat  (Polgármesteri Hivatal) - Fehérboros káposztásbab füstölt csülökkel
II. MSZP Budakeszi Szervezete - Szabolcsi lakodalmas töltött káposzta
III. Aqua Panzió - Borókás bajor káposzta, csülök szeletekkel és szalvéta gombóccal
V. kategória Egyéb, szabadtűzi kreációk
I. Pocakos bográcskirály és csapata - Pulykapecsenye pocakos módra
II. MDF Budakeszi Szervezete - Zöld mártás főtt burgonyával, főtt tojással

Az elmúlt évtized nagy főzőcsapatai közül azonban többen nem vettek részt a versenyen, sőt néhányukat már tavaly is hiányolnunk kellett. Nem főzött az idén a Kapaszkodó Klub, a Budakörnyéki Székelykör, a Kárpátaljai Szövetség, sőt a bográcsos ételfőző verseny alapítói, a Kakasdombi Szomszédság és a Kakasdombi Kiskakasok sem. Menczinger Tibort, a Kakasdombi Szomszédsággal együtt a rendezvény kilenc évvel ezelőtti ötletadóját kérdeztük távolmaradásuk okáról. Véleménye szerint a versenyt az utóbbi években, főként választási időszakban a helyi politikai erők kampány célokra sajátították ki , pedig kezdetben ők eleve részt sem vehettek a versenyben.

A főzőverseny ideje alatt Menczinger Tibor a Bojtár Népzenei Egyesület (Rojtos Együttes, Csicsóka Népdalkör és a néptánc együttes) javára gyűjtött a saját és Schrotti János borait kínálva kóstolásra az adományokért cserébe. Az adományokból 22.490 Ft gyűlt össze.

A rendezvényt annak idején arra szánták, hogy egy olyan programot kínáljanak Budakeszi lakosainak, ami a már kialakult vagy kialakulóban lévő kisközösségek számára megnyilvánulási lehetőséget ad. Ahol a formálódó munkahelyi, baráti, családi közösségek az ínycsiklandó bográcsételek rotyogása mellett és jó budakeszi bort kóstolgatva megismerkedhetnek, barátságba kerülhetnek egymással. A tálalást éppen ezért rövid bemutatkozással kötötték egybe a színpadon, ahol a zsűri előtt egyenként, néhány szóban, saját dallal, verssel, kis műsorral, öltözékkel az egész csapat bemutatkozhatott. Ezt külön pontozták a csapatszellemmel együtt. Mára ez teljesen elmaradt. Menczinger Tibor örömmel nyugtázta, hogy a rendezvénnyel sikerült hagyományt teremteni, köszönet illeti mindazokat, akik az elmúlt években ezért dolgoztak, még ha a lényeg átmenetileg el is veszett útközben.

A bográcsos ételfőző verseny képeit megtekintheti honlapunkon a Képgalériában.

Koós Hutás katalin


Vissza