Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elhunyt Bruckner Ferenc

Múltunk tanúi > Biatorbágy

2013-06-17


A németországi Ulmban elhunyt Bruckner Ferenc, a testvérvárosi Herbrechtingennel a kapcsolat létrehozója, Biatorbágy díszpolgára. Kilencvenkét éves volt.

Bruckner Ferenc 1921-ben született Torbágyon a templom szomszédságában ősi sváb családban. Itt töltötte ifjúságát, mindig aktívan szervezte a közösségeket mind egyházi mind kulturális területen. A háború és a kitelepítés elszakította hazájától és családjától, de soha nem felejtette el gyökereit és a hazáját. Németországban kezdett új életet, a semmiből kellet újra talpra állni és túlélni. Szorgalmának és kitartó munkájának köszönhetően hamar új otthont teremtett családjának. Megkereste, és összefogta a többi helyi kitelepített sorstársait, barátait, évente nagyszabású találkozókat szervezett, hogy kapcsolatban maradjanak. Amikor már lehetett jönni Magyarországra, évente hazalátogatott családjával itt maradt édesanyjához és húgához. Minden látogatását egyben arra használta fel, hogy tegyen valamit szülőfalujáért, az 1980-as években felújított torbágyi katolikus templom költségeinek jelentős részét a már Németországban élő volt torbágyi lakósoktól gyűjtötte össze.

A Herbrechtingennel létrejött testvérvárosi kapcsolatnak ő volt a létrehozója, ezért megkapta Biatorbágy díszpolgára kitüntetését. Hosszú évek gyűjtései alapján megírta a Turwaller Heimatbuch című helytörténeti majd később a Turwaller Liederbuch című helyi népdalokat egybegyűjtő könyveit.

forrás: Biatorbágy önkormányzatának honlapja


Vissza