Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Aláírták a szennyvíz-elvezetési projekt támogatási szerződését

Gazdasági rovat > Nagykovácsi

2013-06-27


Aláírták a Budapest komplex integrált szennyvíz-elvezetése projekt támogatási szerződését. A beruházásban 2015-ig 237 kilométernyi csatorna épül a fővárosban és az agglomerációban. A beruházás megoldja Nagykovácsi és Remeteszőlős szennyvíz-elvezetési problémáit is.

A keddi ünnepélyes aláíráson Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy a beruházás tartalmazza a budapesti csatornahálózathoz kapcsolódó szennyvízcsatorna-fejlesztést. Tizenhat kerületben mintegy 14 ezer ingatlant érint a projekt, csaknem 20 ezer háztartási kapcsolatot építenek ki.

A főpolgármester elmondta, hogy a következő két évben körülbelül 240 kilométer szennyvízcsatorna épül Budapesten, ebből 90 kilométer a XVIII. kerületben. Hozzátette: az érintett kerületek az építési költségek hat százalékának megfizetését vállalták. A beruházás költségei nem terhelik a lakosságot, ugyanakkor azt várja, hogy a budapestiek minél nagyobb számban csatlakoztassák ingatlanjaikat a gerincrendszerre. A projekt nettó összköltsége 34,1 milliárd forint, ebből az uniós támogatás 27,6 milliárd forint.    

Körtvély Zoltán, a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, jelenleg mintegy 200, szennyvíztisztítással és elvezetéssel összefüggő beruházás van folyamatban. Az uniós és a hazai jogszabályok értelmében Budapesten és környékén teljes körűen meg kell oldani a csatornázást. Nagykovácsi, Remeteszőlős, Budakalász, Üröm, Gyál, Vecsés, Üllő, Kerepes, Kistarcsa és Nagytarcsa - Budaörssel kiegészülve - alkot egy szennyvízelvezetési agglomerációt, az ott keletkező szennyvíz tisztítását az észak-pesti, a dél-pesti és a központi szennyvíztisztító telepeken végzik. Körtvély Zoltán tájékoztatása szerint az agglomerációt is magában foglaló társulás célja, hogy Budapesten és környékén minél nagyobb számban bekapcsolják a vezetékes szennyvízelvezetés és -tisztítás rendszerébe a csatornázatlan lakásokat. 2015-ig 237 396 folyóméter csatorna és több mint 13 ezer csatornabekötés épül, ami 42 ezer lakosnak biztosítja a szolgáltatást.

A szerződést az ügyvezető igazgató Orbán Gyöngyivel, a Budapest-Budaörs Szennyvízelvezetési Beruházó Önkormányzati Társulás elnökével írta alá.

MTI/Iránytű


Vissza