Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budajenő Magyarország legkiemelkedőbb falvai között

Építészet > Budajenő

2013-07-16


A „Jövő nyomában” mottóval elkészült a Magyar Urbanisztika Tudásközpont Nonprofit Kft. koordinálásával a Magyarországi Falumegújítási Díj 2011 és 2012 pályázatok kitüntetett pályaműveit tartalmazó összefoglaló kiadvány kézirata. A díj első helyezettjeként Újszilvás és Kunsziget képviselték hazánkat a nemzetközi versenyen.

A pályázatot két éves ciklusokban rendezik Magyarországon, hasonlóan a nemzetközi szintű Európai Falumegújítási Díjhoz. A pályázatban külön díjazták a falufejlesztés és falumegújítás területén kiemelkedő falvakat, így Bakonyszombathely, Bicsérd, Komlóska, Kunszállás, Kunsziget, Paloznak, valamint Budajenő, Csikóstöttös, Gyöngyössolymos, Megyer, Petőfiszállás és Rábapatona szerepelt a legjobbak között. Közülük kiemelkednek azok a falvak, melyek a fenntartható fejlődés elérését öko-falu modell útján valósítják meg: zöld óvodával, bio kazánokkal és megújuló energiák felhasználásával teszik még élhetőbbé a környezetet. A falumegújítást folytató települések közművelődési centrumok létesítését, az infrastruktúrát érintő beruházások kivitelezését, valamint a már meglévő szolgáltatások korszerűsítését és bővítését állítják előtérbe.

A települések régiók szerint indulnak. A falumegújítás több területén elért példaszerűen jövőbe mutató fejlesztési munkájáért Pest megyében a második helyen Budajenőt díjazta a belügyi és a vidékfejlesztési tárca a Magyarországi Falumegújítási Díj 2011 pályázaton, s ezzel a falu továbbjutott az országos fordulóra. A pályázati anyagban Budajenő részletesen ismertette a település lakossági összetételét, az utóbbi idők változásait, a település gazdasági helyzetét, fejlődését, infrastrukturális állapotát, civil szervezeteinek működését, környezetének állapotát, kulturális és építészeti örökségének védelmét és egyéb, a pályázati kiírásban meghatározott adatokat. Az anyag elkészítését Lázár Miklós alpolgármester kezdeményezte, a kidolgozásban Kuli László és Lévainé Pápai Luca képviselők, dr. Mátéffy Anna főépítész, Légárné Gulyás Rita településfejlesztési főtanácsos és Draskóczy Gergely budakeszi építész vettek részt.

A Pest megyei Újszilvás szellemi és anyagi erőforrásainak köszönhetően büszkélkedhet a Falumegújítási Díj első helyezésével. A község a hungarikumok gyártásában fontos szerepet tölt be: ágyas pálinka gyártásáról, mézkészítményeiről, húsfeldolgozó üzeméről és péktermékeiről is híres. A nemzetközi mezőnyben második lett, az első helyen a svájci Vals végzett.

A projekt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében zajlott. A kiadvány a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósul meg.

Koós Hutás Katalin


Vissza