Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Két napra Herceghalom lesz a mangalicák fővárosa

Gazdasági rovat > Herceghalom

2013-11-15


November 21-22-én rendezik meg a második Fatty Pig konferenciát, amely a zsírsertésekről és kiemelten a mangalicáról szól. A herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet főigazgatója a Privátbankárnak adott interjúban azt mondta, hogy a serrano sonka hazájába is sok mangalicahúst visznek ki.

Ma már nyilvánvaló, hogy a magas minőségű sertéshús előállításában a zsírsertés fajtáknak kulcsszerepük van. A többnyire kis populációkban, de a világ számos pontján tenyésztett zsírsertések prémium szegmenst képviselnek a szektoron belül. Az Ázsiában, Dél-Afrikában, Latin-Amerikában, illetve Európában őshonos különleges sertésfajták hatalmas nemzeti, genetikai és gazdasági értéket képviselnek, és ennek kiaknázása érdekében kiemelten fontos élettani és genetikai jellemzőik alaposabb megértése, kutatása.

Ilyen a mangalica is, a világon egyre ismertebb és a fogyasztók körében is egyre keresettebb fajta – mondta el Rátky József professzor, a konferenciát szervező Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet főigazgatója. Hozzátette: a génmegőrzés mellett legfontosabb feladatuk a populációk létszámának felfuttatása és korszerű hasznosítása; erre szintén igen jó példa a mangalica.

A zsírsertésekből – remek tulajdonságaiknak köszönhetően – rendkívül sikeres piaci termékek is előállíthatók. Ilyen például a spanyol serrano sonka vagy a magyar mangalicából készült világhírű téliszalámi.

A japán kapcsolat

A konferencián nem csak a tudományos élet képviselői vesznek részt, hanem a gazdasági világ szereplői is, többek között az egyik legnagyobb japán delikát sertéshúsipari élelmiszeróriás elnöke, aki nagyon intenzíven érdeklődik a mangalica iránt.

A minőségi sertéshústermelés emellett egyik fontos pillére a kormány által 2012-ben meghirdetett új sertésstratégiának is. Szintén nem véletlen, hogy megjelennek a magyar mangalicatenyésztés emblematikus alakjai, a Mangalica Tenyésztők Országos Egyesületének elnöke, vezetősége, kistermelők és nagyüzemi szereplők egyaránt.

Micsinai Adrienn, a Wessling Hungary Kft. független laboratórium és a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont közös vállalkozásaként létrejött Biomi Kft. genetikai laboratórium vezetője elmondta, hogy a kutatás során megtalálták a csak a mangalicára jellemző génszakaszt, amely alapján gyorsan és nagy biztonsággal meg tudják állapítani, hogy hamisított-e egy termék.

A konferenciát Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára nyitja meg. Az idei tanácskozáson szó esik többek között az ibériai sertés zsírossági jellemzőiről, a mangalica genetikai sajátosságairól, a zsírsertés fajták szaporodási jellemzőiről, tenyésztési és takarmányozási kérdésekről, a zsírsertések keresztezési tapasztalatairól, a minőségellenőrzésről.

Forrás: privatbankar.hu


Vissza