Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Új kilátó a Budai-hegység legmagasabb csúcsán

Panoráma

2006-10-01
Szeptember 5-én az őszi kirándulószezon kezdetén új kilátót avattak a Budai-hegység legmagasabb csúcsán, az 559 méteres Nagy-Kopaszon. A tizennyolc méter magas kilátóból egyedülálló körpanoráma nyílik a főváros 100 kilométeres körzetére.


A Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészete által épített kilátó Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán 40 millió forintos beruházással a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósult meg. A tervezők – a hannoveri világkiállítás magyar pavilonját, a budakeszi református templomot is jegyző, Budakeszin élő Basa Péter építész, Czér Péter szobrász és Jordán László statikus – graffiti-álló festékkel védett beton alapra helyezték a kültéri viszonyoknak leginkább megfelelő vörösfenyőből erdélyi ácsok készítette, különleges lécborítású tornyot. A kilátó legfelső szintjére vezető, meglepően kényelmesre tervezett száz lépcsőfokot meg sem érezzük a tágas pihenőknek és padoknak köszönhetően. Fentről valóban felejthetetlen körpanoráma tárul a látogatók szeme elé. Tiszta időben a főváros 100 kilométeres környezetét belátni, a Mátrától a Pilisen és a Zsámbéki-medencén át a Velencei-hegységig. Az Esztergomi Bazilika felhős időben is szabad szemmel jól kivehető. A legtisztábban Telki, Páty, Budajenő és Zsámbék látszik. A jól azonosítható látnivalók irányát a kilátószinten ábrák és feliratok jelzik.
A kilátó névadója a híres természet- és vadászfestő Csergezán Pál, aki Fekete István és Kittenberger Kálmán számos könyvét illusztrálta és képeinek jelentős részén az általa legjobban kedvelt Buda környéki erdők élővilágát örökítette meg. Az avatási ünnepség után a részvevők megkoszorúzták a tíz éve elhunyt művésznek a közelben fekvő sírját.
Az új kilátó a telki országút felől az Erzsébet-tanyai elágazótól (Budakeszi felől az 5-ös kilométerkőnél) zöld háromszög jelzésen kétórás sétával érhető el. Nagykovácsiból a Templom térről indul a zöld jelzés Telki felé, erről ágazik el jobbra, dél-nyugat felé a zöld háromszög, ami jó két óra sétával vezet fel a kilátóhoz.
A Pilisi Parkerdő a Csergezán Pál-kilátón kívül további öt kilátót tart fenn: a visegrádi Zsitvay-kilátót, Budapesten a Nagy-Hárs-hegyen a Kaán Károly-kilátót, a Kis-Hárs-hegyi kilátót, a Látó-hegyen az Árpád-kilátót és a Budakeszi Vadaspark kilátóját. Több mint tíz olyan kiépített kilátópontot is gondoznak, ahol külön kilátó nincs – pl. Dobogókőn. Az általuk kezelt területen áll az Anna-hegyi kilátó Törökbálinton és a János-hegyi Erzsébet-kilátó, ez utóbbi a XII. kerületi önkormányzat kezelésében.

Koós Hutás Katalin


Vissza