Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Filmajánló 1956-ról

Könyvajánló

2006-10-19


Csaknem annyi '56-os témájú magyar játékfilmet forgatnak az idén, mint az elmúlt öt évtizedben együttvéve.

A filmek közül a legtöbb filmalapítványi támogatást, 150 millió forintot az Andy Vajna vezetésével készülő Szabadság, szerelem kapta, amely a magyar vízilabdacsapat szemszögéből mutatja be a forradalom eseményeit. Szilágyi Andor rendező a fiatalon kivégzett Mansfeld Péter történetét elmesélő Magasabb szempontból című filmjével készült, Erdőss Pál pedig Kovács István Gyermekkorom tündöklete című regénye nyomán forgatta Budakeszi srácok című filmjét, amelyben egy tízéves gyerek szemén keresztül láttatja 1956 eseményeit. Némiképp hasonló a témája Szomjas György 1956 vagy a Nap utcai fiúk című filmjének. Festő a főhőse Jeli Ferenc Sínjárók című alkotásának. Támogatásban részesült még Vágvölgyi B. András Hatodik koporsó című filmtje, Dömölky János Bibó Istvánról szóló produkciója - A civil -, és Pozsgai Zsolt Csendkút című filmje.


BUDAKESZI SRÁCOK
Október 23-án Budakeszin

Márity Lászlóról, a fiatalon hősi halált halt ötvenhatos forradalmárról, Budakeszi mártírjáról Kovács István A gyermekkor tündöklete című önéletrajzi regényében olvashatunk. A műből Erdőss Pál készített filmet. A filmet a budakeszi közönségnek  október 23-án este vetítik Budakeszin a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium aulájában.


A Budakeszi srácokban Márity Lászlót Huszár Zsolt, az Új Színház művésze alakítja. A Magyar Nemzet Rtv-mellékletének kérdésére, miszerint mi a közös benne és Márity Lászlóban, úgy nyilatkozott: „mind a ketten oda vagyunk a fociért… Márity László 1956-ban huszonnégy éves volt, Budakeszin élt, villanyszerelőként dolgozott, és ahogy a fiatalok általában, szerette az életet, a lányokat és a futballt. Októberben a forradalom eseményei őt is magukkal ragadták és mikor Sziklai – a filmben Szikszai – ezredest pisztoly, puska nélkül, védtelenül felszólította fegyverei átadására, a pártkatona lövéssel válaszolt. Márity Laci a gerincén sérült meg, kórházba vitték, négy hónap múlva meghalt. Talán jobban járt így, hiszen az időközben öngyilkosságot elkövetett Sziklai halálát az ÁVÓ rajta akarta számon kérni. A pletyka szerint a haldokló fiút az orvosok segítették a túlvilágra, nehogy meglőtt gerinccel, mozgásképtelenül mégiscsak az államvédelmi hatóság kezére kerüljön. A Budakeszi srácok története a forradalom eseményeit egy kisfiú – az író, Kovács István 10 éves volt 1956-ban – szemével láttatja. A film gyerekfőszereplője a tizenegy éves Veégh Szabolcs, édesanyját pedig Nagy-Kálózy Eszter alakítja.” A történet nagyrészt a budakeszi iskolában és a Korányi Szanatóriumban játszódik. Sziklai megszemélyesítője Dörner György. Sziklairól a film végén kiderül, hogy bigámiában él, két felesége van, de titkolja egymás elől a kettőt, családja itt is, ott is. Amikor ez kiderül, szörnyű irtást végez a környezetében, aztán magát is fejbe lövi.

(Márity László történetéről további részleteket tudhat meg lapunk 2005. októberi számából A Vörös nem elvtárs! és a Gyilkos, gyere ki! című cikkeinkből.)

Kapcsolódó cikkek:
1956 fénylő arcai
Albert Gábor: Hol vannak azok az oszlopok?
Díjkiosztás sz önkormányzati ünnepségen


Programajánló:
Október 23-i rendezvények Budakeszin

Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg