Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Membrán-bioreaktor a budajenői szennyvíztisztító telepen

Közélet > Budajenő

2006-11-03El tudják képzelni, hogy ledobnak a sivatag közepére egy kisméretű tartályt, ami felszerelhető egy teherautóra, amely sós, nukleárisan és kémiailag szennyezett vízből 15 perc múlva tiszta ivóvizet állít elő, amely kielégíti a világon érvényes összes szigorú vízminőségi előírást és megfelel bármilyen kényes fogyasztó ízlésének? Valami hasonló történt ugyanis Budajenőn szeptember 26-án az új, uniós pénzből a Zenon membrán bioreaktoros technológiával üzemelő szennyvíztisztító műszaki átadásán.


A beruházást még az előző, Soltész Miklós vezette önkormányzat indította el egy kétezer főnél kisebb települések szennyvíztisztítási problémáinak megoldására kiírt SAPARD-pályázat elnyerésével, mivel az utóbbi években felgyorsult beköltözések miatt kapacitás problémákkal kellett szembenéznie a településnek. Rengeteg tanulság, nehézség, álmatlan éjszaka árán küzdöttek meg azzal az adminisztratív teherrel, amit a pályázat megvalósulásának a végigkísérése jelentett a számukra.
Budai István, Budajenő polgármestere a SAPARD-pályázat kapcsán kiírt közbeszerzési pályázatban szakértőként részt vett. A 180 milliós beruházásra a Zenon Systems Kft-vel kötöttek szerződést, aki minimális területi bővítéssel, de alapvetően a meglévő reaktorban a ma ismert legkorszerűbb membrántechnológia alkalmazásával, napi 500 m3 szennyvíztisztító kapacitással akár négyezer ember számára biztosítja megnyugtatóan a szennyvízkezelést. Bár Budajenő frissen elfogadott rendezési terve szerint a falu bővítését az elkövetkező évtizedekre 3000 főnél meghúzták. A beruházás összegéből 60 milliót vissza nem térítendő támogatásként a SAPARD-pályázatból fedeztek. A maradék 120 milliót a kivitelező (Zenon) és az üzemeltető (Fővárosi Vízművek) között kötött koncessziós szerződés alapján a csatornadíjakban apránként, hónapról-hónapra 15 év alatt fizetik majd vissza. A Fővárosi Vízművek leányvállalataként létrehozták a Budajenői Vízművek Kft.-t, akivel az önkormányzat is megállapodást kötött, s akik a lakosság felé számláznak. A tisztított szennyvíz olyan minőségű, hogy másodlagos felhasználását tervezik a nyugat-európai gyakorlatnak megfelelően: a kék vezeték az ivóvizet, a szürke a locsolásra, WC-öblítésre alkalmas, az új membrán technológiával tisztított napi 200-300 m3 szennyvizet szállítaná a település lakásaiba, de legelsősorban a telep melletti kukoricás helyére tervezett sportcentrumba. Az ehhez szükséges vezetékes hálózat kiépítése sem elhanyagolható tétel, de hosszú távon ésszerű beruházás, amellyel talán a csatorna- és vízdíjat is lehetne csökkenteni.

A beruházás műszaki átadásának keretében Serény József, a Zenon főmérnöke mutatta be a budajenői membrán bioreaktoros szennyvíztisztító működését. A technológia kiválóan alkalmas a hagyományos szennyvíztisztító telepek bővítésére és feljavítására, mivel az építési és területszerzési költségek lényegesen csökkenthetők azzal, hogy a technológia lelkét képező ultraszűrő membránt közvetlenül egy már meglévő technológiai tartályba helyezik bele. A rendszer könnyen mozgatható, bővíthető, üzemeltethető, ellenáll a terhelési ingadozásoknak, s a szennyvízből egy kiváló minőségű, közvetlenül újrahasznosítható, baktériummentes tisztított vizet állít elő egyetlen lépésben, klórozás nélkül, mivel a membrán pórusmérete kisebb, mint az ártalmas paraziták vagy a lebegő anyagtartalom mérete. Állítása bizonyítására Serény József egy üvegkancsót megtöltött a szemmel láthatóan a tisztított vízzel és a vendégek általános derültségére egy jóízűt kortyolt belőle. Példáját követte Budai István polgármester is.
Koós Hutás Katalin

ZENON-REFERENCIÁK a szennyvíz kezelésében
–    Zalaegerszegi finomító szennyvíztisztítója a Balaton védelmében 500 m3/nap
–    Környezetvédelemért díj 2005
-     Oroszlány város szennyvízének tisztítása a Tatai tó védelmében – 5000 m3/nap
–    Karcag városi szennyvíztisztító – 4000 m3/nap
–    Környezetvédelmi Innovációs díj 2005
-     A Borsodchem szennyvízének tisztítása membrán bioreakor és fordított-ozmózis alkalmazásával: első lépésben a szerves anyag szennyezettséget lebontják magas sótartalom mellett, majd az ultraszűrő-membránnal szűrt vizet nagy nyomás alatt fordított ozmózissal tisztítják, a sót kiválasztják és visszaviszik a technológiába alapanyagként, a tisztított vizet pedig hűtővízként.
–    Richter Gedeon dorogi gyógyszergyár szennyvíz utószűrés – 3500 m3/nap
–    Teva - Biogál gyógyszergyár szennyvízkezelés – 1500 m3/nap
–    tervezés alatt: Kapolcs térségi szennyvíztisztító 550 m3/nap,
-     külföldi szennyvíztisztítók Lengyelországban 2000 m3/nap, Horvátországban 4000 m3/nap, Izraelben 7000 m3/nap kapacitással

Hazai referenciák az ivóvíztisztításban:
–    Balatonöszödi Vízmű (a Balatonból tisztítják a vizet, technológiájuk az algákkal is megbirkózik)
–    Lázbérci Vízmű rekonstrukció
–    Zalaegerszegi finomító szennyvíztisztítója a Balaton védelmében 500 m3/nap –    Környezetvédelemért díj 2005
-    Oroszlány város szennyvízének tisztítása a Tatai tó védelmében – 5000 m3/nap
–   Karcag városi szennyvíztisztító – 4000 m3/nap
–   Környezetvédelmi Innovációs díj 2005
-    A Borsodchem szennyvízének tisztítása membrán bioreakor és fordított-ozmózis alkalmazásával: első lépésben a szerves anyag szennyezettséget lebontják magas sótartalom mellett, majd az ultraszűrő-membránnal szűrt vizet nagy nyomás alatt fordított ozmózissal tisztítják, a sót kiválasztják és visszaviszik a technológiába alapanyagként, a tisztított vizet pedig hűtővízként.
–    Richter Gedeon dorogi gyógyszergyár szennyvíz utószűrés – 3500 m3/nap
–    Teva - Biogál gyógyszergyár szennyvízkezelés – 1500 m3/nap
–    tervezés alatt: Kapolcs térségi szennyvíztisztító 550 m3/nap,
-    külföldi szennyvíztisztítók Lengyelországban 2000 m3/nap, Horvátországban 4000 m3/nap, Izraelben 7000 m3/nap kapacitással
–    Balatonöszödi Vízmű (a Balatonból tisztítják a vizet, technológiájuk az algákkal is megbirkózik)
–    Lázbérci Vízmű rekonstrukció

Vissza