Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ünnepi megemlékezés a Művelődési Központban

Közélet

2005-04-01


2005. március 15-én délelőtt az Erkel Ferenc Művelődési Központban teltházzal zajlott a budakeszi ünnepi megemlékezés.

Lendvay Endre alpolgármester köszöntője mottójául a „Haza és haladás”-t választotta arra a kérdésre keresve a választ, hogy a nagy nemzeti célokat hogyan tudjuk Budakeszin megvalósítani. Építeni kell. A múlt és a jövő átgondolása ad lehetőséget a tettekre a jelenben, fejtette ki sok idézettel tarkított beszédében. A népes közönség ezután megtekinthette a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium 10.a osztályos tanulóinak előadását „Legenda a márciusi ifjakról” címmel. A sok szereplőt megmozgató, korabeli kosztümös, a forradalom jelképpé vált alakjait megszemélyesítő előadást Balogh Zsuzsa tanárnő rendezte és tanította be. A jól kiválasztott zenei betétekkel tűzdelt darabban némelyik szereplő egészen kiemelkedő teljesítményt nyújtott.
Ünnepi megemlékezést tartott Tulipán Éva, a közönséget leginkább a fiatalságával magával ragadó történész.
Az önkormányzat Budakesziért Emlékéremmel tüntette ki Molnár Gergely bűvészt és a Rojtos Együttest. Ez a díj olyan személyeket vagy közösségeket illet, akik Budakeszinek hírnevet szereztek vagy jelentőset, esetleg életművet alkottak a településen.
Molnár Gergely 1963 óta lakik Budakeszin az erdőgazdaság dolgozójaként. 1974-tõl bűvész. Bejárta a világot, számos nemzetközi bűvészverseny győztese, több bűvészszervezet tagja, az izraeli bűvészegyesület díszelnöke. A Magyar Köztársasági Érdemrend Aranykeresztjét kapta 2002-ben. Budakeszin jótékonysági előadásokat tart a helyi bálokon, rendezvényeken. Legutóbb az MSZ nőnapi rendezvényén mutatta be tudását.
A Rojtos Együttes 2000 karácsonyán alakult. Tagjai Nyitrai Tamás, Bednárik János, Danhauser Vince, Danhauser Lilla, Danhauser Máté. Danhauser Zoltán keze alatt váltak a népzene és a népi kultúra színvonalas művelőivé és megőrzőivé. Országos népzenei versenyeken kiemelkedő helyezéseket értek el. Három éve nagy sikerû, teltházas táncházakat tartanak a Szent László közösségi házban, havonta egyszer szombatonként. A bábolnai, az etyeki és a budakeszi Menczinger-tánccsoport kísérő együttese. 2004-ben megjelentették a Csicsóka Énekegyüttessel közös CD-jüket.
Farkas Gyula polgármester a budakeszi Ifjúsági díjat nyújtotta át Bayer Bálintnak, aki 1990 óta cserkész Budakeszin és 2000 óta a Prohászka Ottokár Cserkészcsapat vezetõje. Pontosság, fegyelem és megbízhatóság jellemzi munkáját. A budakeszi ministránsok megszervezése is az ő nevéhez fûzõdik. A Szent László Közösségi Ház lelkiismeretes gondnoka, a helyi lapok terjesztője a gyöngyösi Szent István Egyetemen közgazdasági diplomát szerzett fiatalember. Az Ifjúsági díjat az a 35 év alatti budakeszi fiatal kapja, aki életvitelével és teljesítményével követendő példát tud mutatni korosztálya számára. Mindkét díjjal 50.000,- Ft pénzjutalom jár.

Koós Hutás Katalin


Vissza