Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Emlékmű Hantai Simonnak

Kultúra > Biatorbágy

2014-06-19


Szülővárosa emlékművet állított az egykori biai születésű Hantai Simonnak. A festőművész egykori házánál felállított, több mint két méter magas, carrarai és ruskicai márvány szoborcsoportot kedden avatták fel. A Nemzeti Kulturális Alap pályázata 4,5 millió, az önkormányzat 2,5 millió forinttal támogatta.

Az emlékmű alkotója, Szinte János évtizedekig Franciaországban élő és alkotó szobrászművész, akinek ez az első magyarországi köztéri alkotása. Az szoborcsoport egyik oszlopán a világhírű festő barátja, a Kossuth-díjjal kitüntetett Juhász Ferenc költő Hantainak címzett verse olvasható. Szinte János az MTI-nek elmondta: "ez az emlékmű abban tér el más köztéri, művészekről állított szobortól, hogy itt nem magát Hantai Simont jelenítettem meg, hanem neki ajánlom fel ezt a kompozíciót".

A Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú) május 9-től látható a Hantai-életműkiállítás, amelyen a Franciaországban világhírűvé vált magyar festő 68 munkájával találkozhatnak a látogatók. A nagyszabású tárlat bemutatja Hantai Simon művészetének fő aspektusait, korszakait, a Magyarországon készült korai munkáktól egészen az utolsó alkotásokig. A múzeum és a Hantai család együttműködésében megvalósuló kiállítás anyagát elsősorban a család és annak barátai tulajdonában álló, többségében eddig nem látható munkákból, továbbá a Magyarországon őrzött képekből állították össze. Hantai Simon leghíresebb munkái az általa kifejlesztett pliage technikával készültek, melynek lényege, hogy a festő nem keretre feszítette a vásznat, hanem összegyűrte, illetve összehajtotta azt, és úgy kent rá festéket, sajátos absztrakt mintázatokat létrehozva. A tárlat augusztus 31-ig látogatható.

Tavaly májusban a párizsi Pompidou Központ rendezett nagysikerű kiállítást a festő műveiből, amelyen Hantai 1949 és 1990 között készült festményeiből mintegy 130 volt látható. Franciaországban korábban 1976-ban rendeztek munkáiból átfogó kiállítást, 1982-ben pedig ő képviselte Franciaországot a Velencei Biennálén.

Hantai Simon 1922-ben született Bián. Tanulmányait Aba-Novák Vilmos és Kontuly Béla vezetésével végezte, majd a negyvenes évek végén Franciaországba emigrált. Párizsban megismerkedett André Bretonnal, akinek hatására erőteljes színvilágú vásznait fantasztikus lényekkel, organikus formákkal, biomorf alakzatokkal borította be, műfaji és technikai kísérleteket folytatott. A szürrealista képekkel párhuzamosan, a folyamatos kísérletezés eredményeként festészete egyre erőteljesebben gesztuálissá vált. A hatvanas évektől dolgozta ki sajátos pliage technikáját; a hajtogatás módszerével készült művek sorozatokba, formai szekvenciákba rendeződtek (Máriás-képek, Catamurons, Bendők, Meuns, Etűdök, Fehérek és Tabulák). Az 1982-es Velencei Biennálén Hantai képviselte Franciaországot, ezt követően visszavonult a nyilvánosságtól. 2008 szeptemberében, párizsi otthonában hunyt el. (MTI)


Vissza