Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kitelepített zsámbéki sváb család gyermeke Európa legnagyobb autógyárának új vezére

Panoráma

2006-11-12


A zsámbéki család legkisebb fia az Audi után a márka anyavállalatát, Európa legnagyobb, a világ negyedik autógyárát vezeti januártól.

Bombaként robbant Bernd Pischetsrieder váratlan távozásának híre a Volkswagen konszern éléről, hiszen május elején hosszabbították meg szerződését 2012-ig. A cég alapszabálya szerint az igazgatótanács elnöki posztját 65 éves korig lehet betölteni. Nem kis meglepetést okozott tehát a távozóval egyidős, 59 éves Martin Winterkorn kinevezése, aki eddig az Audi konszernt igazgatta, tevékenységének köszönhetően rekordot rekordra döntött a prémium kategóriájú márkák között.
Martin Winterkornnak már eddig is ambiciózus tervei voltak, igaz, eddig csak az Audival, mellyel 2015-re első akar lenni a prémium kategóriában, tehát meg kell előznie a BMW-t és a Mercedest, és ebben az időszakban meg kell háromszoroznia a jelenlegi nyolcvanezres kínai forgalmát. A konszern másik sikertörténete a Skoda, ám a Seat eladásai rohamosan esnek, és a Volkswagentől is többet várnak a tulajdonosok, különösen Európában.
A külföldi beruházásokat is érintő takarékossági program ellenére nem lassult a tempó Győrben, ahol jelenleg ötezernél többen dolgoznak, 1,6 millió motor készült tavaly és a TT sportkocsi éves kapacitása közel hatvanezer. Winterkorn mindig is szívesen jött Magyarországra, származása és kedvező tapasztalatai révén is: jó kapcsolata van a győri kollektívával, magyar rokoni szálai pedig vélhetően tovább erősíthetik az Audi Hungaria pozícióit.
Martin Winterkorn szülei és bátyja Magyarországon éltek, de a családot 1946-ban kitelepítették Zsámbékról, és Martin már a Stuttgart közeli Leonbergben született 1947-ben. A műszaki egyetem elvégzése után a Boschnál dolgozott, az ő tevékenységének is köszönhető, hogy a német cég üzemet telepített Magyarországra. Winterkorn 1981-től az Audi, majd 1993-tól a Volkswagen konszern minőségbiztosításért felelős részlegénél, 1995-től a konszern termékmenedzsmentjéért felelt, majd 1996-tól a Volkswagen márka kutatás-fejlesztési vezetője lett. Winterkorn 2002. március 1-je óta az Audi AG igazgatótanácsának elnöke, ő vezette 2002. január elsejétől az Audi, Seat és Lamborghini márkákat tömörítő csoportot, 2003-tól pedig az Audi teljes fejlesztési részlegét is irányítja. Az Audi igazgatótanácsának elnökekeként egyúttal a Volkswagen AG igazgatótanácsának is a tagja.(NOL)


Vissza