Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Hemina 2005

Pinceszer

2006-11-21


Az eddigi hagyománnyal szakítva ebben a hónapban egy szervezett borkóstolón szerzett tapasztalat alapján mutatjuk be a Pinceszer kiválasztott borát. A Budakeszit Budaörssel összekötő út mellett a Don Pepe étterem pincéjében működő Borklub magyar pincészetek százhúsz kiváló borából válogat kóstolót háromhetente a környék borbarátai számára. Legtöbbször a borász maga mutatja be borait alkalomhoz és a borokhoz illő ételek társaságában. A novemberben Liptai Zsolt borász képviselte a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borait. Az est szent Márton nap jegyében libaételekkel vált teljessé.

A pincészet az Apátság több száz éves borászati hagyományaira, egy pénzintézet befektetésére és két éve Dél-Afrikában halálos autóbalesetet szenvedett Gál Tibor, illetve Liptai Zsolt szakértelmére alapozta működését. A pannonhalmi borvidék hazánk egyik legkisebb borvidéke, melynek lösz talaján jól érzi magát a szőlő. A magas mésztartalmú talajon élénk, de mégis bársonyos savak adják a borok gerincét. A pincészet a hagyományok tiszteletben tartásával a korábbi idők elzászi, nyugati szőlőfajtáit telepítette újra nagy tőkeszámú, korszerű ültetvényekbe, melyek folyamatosan fordulnak termőre és az elkövetkezendő években alakítanak ki egy ötven hektáros borgazdaságot. A pincében a legkorszerűbb technológia segíti megőrizni a szőlő termésében felhalmozódott értékeket. Tudatosan felépített fajtaválaszték lehetőséget ad a borok házasítására.
A kóstolón Szent Martinus cuveé 2006, Trikollis 2006, Rajnai rizling 2006, Hemina 2005, Pinot Noir 2005, Olaszrizling 2003 évjáratú borok és titkos receptúra alapján készülő likőr szerepeltek. Stílszerűen mondhatni minden tétel megért egy misét. Nehéz a döntés, de mégis válasszunk egyet közülük, amelyben a termőhely jellege, a hagyományos fajta szépsége és a borász házasítási szándéka a legjobban tükröződik.
A Széldomb- és Packalló-dűlők délnyugati lankáin termett Pinot blanc és Chardonnay szőlőket egész fürtben préselték. A bor burgundi eljárással készült új fahordós erjesztéssel, finomseprőn tartással, batonázsolással (a seprő rendszeres felkeverése). A Pinot blanc almasav bontás után is megmaradó karakteres savainak, a Chardonnay gyümölcsös illatainak és új fahordó vajasságának összhangja, krémes eleganciája jellemzi a bort. Almasav bontás fehérbornál micsoda elvetemültség, mondhatnánk, hiszen a sav adja a bor gerincét. Ajánlom a kételkedőknek, kóstolják meg a Hemina 2005-ös évjáratát. Talán az egyetlen szeplő ennek a kiválóan összeállított nedűnek a bizonyítványában az alkohol gazdagsága lehet. Ebből a gazdagságból következtethetünk a feldolgozott szőlő minőségére, a must magas cukortartalmára.
A borvacsora ételsora - Libazúza mézes-mustáros dresszinggel salátaágyon, Ludaskása, Ropogós libacomb pezsgős káposztával, hagymás tört burgonyával, Lúdláb torta - remekül illet a borok ízvilágához.
Menczinger Tibor


Vissza