Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Épített értékeink

Építészet > Páty

2006-11-16


   

 

A nyeregtetős, tornácos parasztházat eredetileg a jómódú  Mucsi család építette 1911-ben a józan  paraszti ész diktálta életszükségletek és építési ismeretek szerint, kőművesmester nélkül.


Az épület legutolsó eladásakor lakhatatlan, romos állapotban állott.
A 2001-es renoválás során az alapot és a főfalakat meghagyták, a többi rész új elemeket kapott, a régi arculatot megőrizve. A ház alapja anno különleges megoldással készült: 1 m mélyen a föld alatt és fél méterrel a felszín felett tenyérnyi pattintott köveket helyeztek egymásra szárazon. Így az alap szigetelőként is kiváló védelmet nyújt a magas talajvíz felszivárgása ellen, megakadályozva a salétromos kicsapódást a falakon.
A falak anyaga vályog, melyeket belülről préselt szalmatáblákkal borítottak, fémháló és gipszrögzítéssel, majd a felületet fehérre meszelték. A paraszti élet egyszerű napjait tükrözi a terek felosztása, miszerint nem voltak kihasználatlan területek: tisztaszoba, konyha, lakószoba, majd az épület végén istállóból állt. A felújítás során csupán az istállót alakították át. Ott kapott helyet a mosókonyha, fürdő, kazánház, padlásfeljáró. Megmaradt a tisztaszoba, a konyhából belépő lett, ahol a parasztház egyik éke, a rusztikus stílusban épített, fehérre meszelt, sötétzöld, égetett kerámiapadkás kandalló látható. A szobák járófelületét hajópadló, a többi helyiségét rozsdabarna színű kerámialapok borítják, a mennyezet fagerenda borítású.
A külső házfal kőporozott, mivel ez jobban ellenáll az időjárási szélsőségeknek.  A rendezett udvar végében találunk egy kutat.  Érdekessége, hogy ez, Páty egyetlen lágy vizű kútja, melynek vizében gyorsan megfő a bab. A 80-as években a régi falu lakói e kútból vitték a vizet a bab áztatásához, főzéséhez, innen az elnevezés: babkút. A kút felújított fakerettel dísze az udvarnak, sőt vize még ma is iható.     ág


Vissza