Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Palócföldön jártam I. rész

Panoráma

2006-11-23


Rovatunkban a Kárpát-medence különösen értékes látnivalói közül kettőt-kettőt mutatunk be minden hónapban, bátorítva Önöket az odautazáshoz és javaslatot téve útvonalra, barátságos szállásra, hangulatos étteremre. Kérjük, hogy amennyiben Önnek is vannak jó ötletei, kellemes tapasztalatai, ossza meg velünk, hogy azokat a látnivalókat is közkinccsé tehessük.

Ez a vidék az egykori kazár, kabar törzs központi szállásterülete, a X-XI. században az Aba nemzetség, Aba Sámuel törzsterülete volt. A Feldebrőiek szerint Aba Sámuel királyt a feldebrői altemplomban temették el, mások szerint Abasáron. Van olyan nézet is, mely szerint a palócok a kabarok leszármazottai. / Az Aba név ótörök nyelven apát, őst jelent./ Mindenesetre gyönyörű Árpádkori templomok rejtőzködnek e vidéken.
Útvonalunk:
Mátrafüreden a palócbaba múzeumban palócföldi népviseletbe öltöztetett babák láthatók.
Gyöngyössolymoson, amely ma Gyöngyös része, megnéztük a többször átalakított barokk templomot. Gótikus tornya késő Árpádkori. A törökök őrtoronynak használták.
Gyöngyös barátságos kisváros, hangulatos főterén sétáltunk és kávéztunk. XIII századi katolikus templomát a XV. században gótikus csarnoktemplommá építették át, majd Mária Terézia alatt barokkosították. A templom előtt Szent István és Károly Róbert szobrai állnak.
Gyöngyöspatán a tatárjárás után épült gótikus templom belseje is igen látványos.
Pásztón a főutca közelében a XV. századi oskolamester háza eredeti állapotú, a helyreállítás során egy földalatti üregben megtalálták a törökök elől elrejtett használati tárgyakat. Temploma Árpád-kori, cisztercita rendházában ma múzeum van ásvány- és kőzetkiállítással. Körülötte az egykori bencés kolostor és templom romjai.
Taron a XIII. századi, Árpád-kori eredetű gótikus templom mellett Tar várromja mellől szép kilátás nyílik a környékre.
Bátonyterenyén már igen csak korgott a gyomrunk, a Szélkakas étteremben jót ebédeltünk, természetesen a palócgulyást nem hagytuk ki.
Maconkán, amely Bátonytenyere része, az 1200-as évekből származó késő román stílusú kis templomban a XIII-XIV. századi freskók között az Árpád-korban találtuk magunkat. Mátraházán az Ózon szállodában pihentük ki az első nap fáradalmait.

Horváth Ferenc


Vissza