Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A helyi közlekedésen spórolnak

Közélet > Budaörs

2023-08-04


Budaörsön és Érden is megszűnnének a helyi, önkormányzati díjszabású jegyek, bérletek a Volánbusz helyközi járatain - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) augusztus 4-én. Budaörs két és fél éves tartozást halmozott fel a szolgáltatás díjának visszatartásával annak ellenére, hogy azt töretlenül igénybe veszi. Ha augusztus 6-ig nem születik egyezség, az utasok nem használhatják a környéki helyi bérleteket szeptember 6-tól Budaörs közigazgatási területén.Megjegyezték továbbá, hogy amennyiben a városvezetés nem rendezi az adósságait, a szaktárca bírósági úton kezdeményezi annak megfizettetését.

Az ÉKM közleményéből kiderült: Érd önkormányzata saját döntéseként mondta le a szolgáltatást, miután a 2023-as évtől érvényes díjkorrekció ismeretében a városvezetés pénzhiányra hivatkozik. A fizetendő hozzájárulás mértéke a díjkorrekció miatt a tavalyi 14 847 000 forint összegről 52 479 000 forintra módosul az idei évtől - részletezte a tárca, jelezve, hogy ez az összeg az önkormányzat közlése szerint "túlzott terhet jelentene a település költségvetésében."

A városvezetés hivatalos döntését követően a közlekedési tárca úgy határozott: az önkormányzati díjszabású jegyek és bérleteket augusztus 5-ig (a júliusi bérletek lejártának napjáig) fogadják el az Érd közigazgatási területén áthaladó helyközi járatokon - olvasható a közleményben, amely tudatta azt is, hogy a település - arányosan - 30 613 000 forintot köteles fizetni a 2023 januárjától augusztus elejéig igénybe vett szolgáltatásért.

A minisztérium emlékeztetett: az agglomerációs önkormányzatok az agglomerációs közlekedés 2016. évi állami átvétele óta továbbra is igénybe vehetik a Volánbusz Zrt. fővárosi elővárosi személyszállítási közszolgáltatását helyi közlekedésre. Ennek célja, hogy az egyes településeken belül a településen lakók környéki helyi bérletekkel használhatják a közigazgatási határaikon áthaladó elővárosi tömegközlekedési eszközöket, cserébe a települések arányosan viselik a helyközi közlekedés egyes költségeit - írták. (MTI)


Vissza