Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A kék-zöld tetőké a jövő

Gazdasági rovat > Zsámbék

2023-06-05


Wavin_kekzoldtetok.jpgAz épített környezet és a klímaváltozás miatt felforrósodó, poros levegő idén nyáron is igénybe veszi majd a városlakókat, az egyre szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően pedig hol a csapadékvíz elvezetése, hol a hiánya okoz majd gondot. A Wavin Építőipari Trendmutatója szerint a megoldás az esővíz elvezetése heéyett annak okos megtartása és újrahasznosítása az ún. kék-zöld tetők kialakításával.A kísérleti projektek tapasztalatai bizakodásra adnak okot, hiszen a fenntartható esővízkezelés enyhülést hoz a hőségtől szenvedő városlakók számára – és nem utolsó sorban költségmegtakarítást jelent az épületek üzemeltetőinek.  

A klímaváltozásnak köszönhetően az árvizek gyakorisága jelentősen, 30 százalékkal megnőtt, miközben az extrém száraz időszakok miatt a talajvízkiterlemelés világszerte megduplázódott. Kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy az esővizet szűkösebb időszakokra „félretegyük”, majd újrafelhasználjuk. De hogyan valósítható meg mindez beépített, városi környezetben? A Wavin Építőipari Trendmutatója  szerint innovatív mérnöki megoldásokkal az esővizet „megköthetjük” az épületek tetején, és így a víz természetes körforgását városi környezetben is megvalósíthatjuk. Az ún. kék-zöld tetők sokkal többet tudnak, mint a hagyományos, mindössze az épület védelmét és a víz elvezetését szolgáló tetők. A Wavin kísérleti, „PolderRoof”  projektjeiben például a „zöld”, füvesített vagy beültetett tetőszint alatt, attól egy szűrőréteggel elválasztva egy „kék” víztározó réteg kap helyet, amit vízzáró réteg választ el a tetőszerkezettől. A tetőből így okos, intelligens eszközökkel vezérelhető víztározó válik: az esővízet öntözésre, az épület hűtésére, vagy akár az épület mosdóiban is újrahasznosíthatjuk. A rendszer ráadásul a meteorológiai előrejelzések, illetve a tetőn tárolt víz mennyisége és hőmérséklete alapján a lehető leghatékonyabban használja fel az értékes esővizet.

A kék-zöld tetők előnyeit az épületben lakók és dolgozók, illetve az épület üzemeltetői is élvezhetik. Már csak a növények látványa és a kevésbé poros levegő is felüdülést jelent: az ilyen épületek lakói a tapasztalatok szerint jobban tudnak koncentrálni, sőt, 30 százalékkal ritkábban van szükségük gyógyszerekre. A tetők hő és hangszigetelőként is szolgálnak: 4 fokkal csökkentik az épületekben a hőmérsékeletet, és akár 10 decibellel képesek csökkenteni az utcáról beszűrődő zajt. A kék-zöld tetőknek köszönhetően az egész épület energiafelhasználása hatékonyabbá válik: segítségükkel nyáron 7 százalék energiamegtakarítást lehet elérni, az összegyűjtött, újrahasznosítható esővíz pedig legalább 60, de akár 150 liter is lehet négyzetméterenként. További költségcsökkentést jelent, hogy a kék-zöld tetők karbantartására negyed annyit kell költeni, mint a hagyományos tetők esetében, az élettartamuk pedig a hagyományos tetők duplája. A szürkevíz elvezetését szolgáló rendszerekből így válik a klímaváltozásnak ellenálló, integrált, ún. kék-zöld infrastruktúra.

A Wavin nemzetközi és magyar piacvezető cégként élen jár az építőipari trendek alakításában. A cég portfóliójához tartozik például egy amszerdami kollégiumépület kék-zöld "Polderroof" tetőjének kialakítása, az úszó napelem szigetek telepítésére alkalmas, moduláris, lebegő csőrendszer, a Clicfloat, illetve a világ első, újrahasznosított műanyagból készült kerékpárútja is.

Wavin_kekzoldtetok.jpg
 
A Wavinról
Az Orbia épületgépészet- és mélyépítés üzletágát képviselő Wavin egészséges és fenntartható környezet építésével viszi előbbre az életet világszerte. A Wavin egy vízközpontú fejlesztő, amely a biztonságosabb ivóvízellátást, csatornázást és az éghajlati kihívásoknak megfelelő városi vízgazdálkodást szolgáló megoldásokat kínál. A vállalat szintén fontos befektetési területét jelentik a beltéri klímamegoldások is.
A Wavin Magyarország évtizedek óta meghatározó szerepet tölt be a hazai műanyag csőrendszer gyártás és forgalmazás területén. Az átfogó termékkínálat lefedi az épületgépészet és a közmű szinte minden szegletét, legyen szó ivóvíz és gázellátásról, szennyvízelvezetésről, esővízkezelésről vagy felületfűtésről-hűtésről. 2005 óta az egész cégcsoport számára kizárólag Magyarországon gyártott termékek közül kiemelkednek a fenntartható és energiatakarékos megoldásokat legjobban képviselő felületfűtés – hűtés csőrendszerek és panelek. (X)


Vissza