Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Nyakas Pince borásza kapta az Év Bortermelője 2021 díjat

Gazdasági rovat > Tök

2021-12-06


puhra_bea_kicsi.jpgNyúlné Pühra Beáta, az Etyek-Budai borvidék Nyakas Pincészetének főborásza nyerte el a Magyar Bor Akadémia Év Bortermelője Magyarországon 2021-ben díját. Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke hangsúlyozta, hogy az immár 31. Év Bortermelője díj rangját az eddigi díjazottak munkássága adja, így lehet ez az elismerés a borászok "Kossuth-díja".



A jelöltek kiválasztása idén is többlépcsős folyamatban zajlott: az MBA több száz szakmabelit kért fel arra, hogy küldjék el javaslataikat, közülük 250 szakíró, étteremtulajdonos, újságíró és egyéb szakember jelölt három-három borászt a díjra - idézte fel a december 2-i budapesti díjátadón a borakadémia főtitkára. Keményné Koncz Ildikó elmondása szerint a legtöbb jelölést kapott öt borász - Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Günzer Tamás (Villányi borvidék), Ipacs Szabó István (Villányi borvidék), Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének főborásza (Pannonhalmi borvidék) és Nyúlné Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék) - közül az MBA 125 tagjának szavazataival választották ki az idei díjazottat.

Nyúlné Pühra Beáta a 188 hektáron gazdálkodó Nyakas Pincészetet bemutatva elmondta, hogy egy túlnyomóan fehérboros borvidéken dolgozik, ám a borászatnak van némi kékszőlője is. Ars poeticájuk szerint elsősorban a mindennapok jó minőségű borait szeretnék a fogyasztók asztalára tenni, emellett azonban számos magyarországi és nemzetközi díjat is elnyertek - tette hozzá. Mint a díjazott felidézte, mintegy három évtizede kezdte borász tanulmányait, majd a Nyakas Pincészetnél az Év Bortermelője díjjal szintén kitüntetett Malya Ernő örökségét vette át, akitől rengeteget tanult. Nyúlné Pühra Beáta hangsúlyozta: az elismerés számára nem egyszemélyes siker, hanem a mögötte álló csapatnak is szól.

Puhre_beata.jpg

(MTI/Fotó: Mónus Márton)


Vissza