Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A vadmacskákért futottak kicsik és nagyok...

Sporthírek > Budakeszi

2020-09-11


200909_Sajtóközlemény_Fuss, Forest_2.jpgCsaknem 250 induló nevezett négy távon és hat futamban a Budakeszi Vadaspark Fuss, Forest! jótékonysági terepfutó versenyére. A nevezési díjak teljes összegét olyan kutatási programra fordítják, aminek célja a vadmacskák fajvédelme, életmódjuk kutatása és a vadasparkban Szilveszter, a vadmacska életterének gazdagítása.A csaknem 250 futót, gyermekeket és felnőtteket egyaránt vonzó rendezvény közvetlenül kapcsolódott a Vadaspark szakmai munkájához, melynek célja a Kárpát-medencében őshonos és betelepült fajok bemutatása, a természet védelme, valamint a környezeti nevelés, illetve aktuálisan a veszélyeztetett vadmacska fajvédelme. Az igazán remek hangulatú terepfutóverseny minden résztvevője megélhette a természetben, friss levegőn való sportolás testet pezsdítő élményét. Emellett ismereteiket is gyarapíthatták, hiszen sokmindent megtudhattak arról, hogy miért is fontosak az erdeink, a bennük élő állatok, illetve a fokozottan védett vadmacska faj megóvása.

200909_Sajtóközlemény_Fuss, Forest_1.jpg 

A Fuss, Forest! jótékonysági terepfutóverseny távjait a szervezők – a Budakeszi Vadaspark, az Örökerdő Alapítvány és a CoffeeRUN Sportegyesület szakemberei – úgy alakították ki, hogy a különböző korosztályú és felkészültségű futók is élvezhessék a megmérettetést, tudjanak maguknak testhezállót választani. A három legrövidebb, kicsiknek és szüleiknek való táv egyaránt 350 méteres volt. Elsőként a Süni futam óvodáskorú indulói áltak a rajtzónába, akiket a CoffeRun Sportegyesület tagjai buzdították és kísértek végig a célig, majd őket követték a Mosómaci futam iskolás versenyzői. A Farkasfalka futamban a családtagok együtt vehettek részt. Kicsik és nagyok kézenfogva futottak be a célba, de voltak olyan szülők is, akik babakocsit tolva teljesítették a mini távot.

A komolyabb teljesítményt igénylő futamokra 109 gyakorlott futó nevezett, ők 4, 8,8 és 20,56 kilométeren tehették próbára edzettségüket. A távolság mellett a félmaratoni számban 492 méter szintkülönbséget is le kellett küzdeni. A meredek terep legyőzését nagyban segíthette, hogy a résztvevők gyönyörű útvonalakon haladhattak, így érintették a budakeszi Hárs-hegyet, s elfuthattak a Budai-hegység legmagasabb pontján álló Csergezán-kilátó mellet is.

A Fuss, Forest! terepfutóverseny résztvevői a díjátadást követően díjmentesen meglátogathatták a Budakeszi Vadaspark bemutató területét, ahol képzett zoo-pedagógusok mutatták be Szilvesztert, a vadaspark népszerű vadmacskáját, rajta keresztül a faj különlegességeit és azt a fajmentő programot, amelyet a nevezésükkel támogattak.

A vadmacskák ideális élettere elsősorban a sűrű, jó takarást és megfelelő búvóhelyet biztosító, „embermentes”, ám nyílt területeket is magába foglaló, lombhullató, vegyes állományú erdő, bozótos. A nappalt főként odúkban, sziklaüregekben, farakások alatt, avagy magas fák ágain, esetleg kotorékban meghúzódók vadmacskák jellemzően magányosan élnek, rejtőzködő életmódot folytatnak, éjszaka aktívak. A kifejlett állatok mozgáskörzete 100 és 500 hektár között mozog.

Egy 1987-ben elkezdett adatgyűjtés a faj életterének jelentős beszűküléséről tanúskodott. Az állománycsökkenés elsődleges okai között szerepel az élőhelyek megváltozása, a házi macskával történő hibridizáció és az általuk terjesztett betegségek is. A faj aktuális helyzetére vonatkozó ismeretek hiánya szintén súlyos problémát jelent. Ez utóbbit igyekeznek orvosolni a Budakeszi Vadaspark munkatársai azzal, hogy megkezdik a belső Pilisben és a Budai-hegységben fellelhető populáció számbavételét, megfigyelését. Ezekre a területekre éjszakai fotók készítésére is alkalmas kameracsapdákat telepítenek, így térképezik majd fel az esetlegesen felbukkanó állatok territóriumait.  A nevezési díjakból befolyt összegből Szilveszter is „részesül”, az ő élettere gazdagodik, megújul, méginkább hasonlít majd a szabdon élő fajtársaiéhoz.

200909_Sajtóközlemény_Fuss, Forest_2.jpg

A rendezvényen interaktív foglalkozás mozgatta meg a legkisebbeket, ahol kipróbálhatták, hogy milyen vadmacskák lennének a kicsik, azaz milyen magasra tudnak ugrani, hány különböző illatot képesek megkülönböztetni, meg tudják-e fejteni a macskák testbeszédét.

200909_Sajtóközlemény_Fuss, Forest_3.jpg

A Fuss, Forest! jótékonysági terepfutóversenyt a szervezők – a Budakeszi Vadaspark, a Pilisi Parkerdő Zrt., a CoffeRun Sportegyesület, az Örökerdő Alapítvány és a Cardex Kft.  – különösen sikeresnek minősítették, ami elérte a célját. Miközben kicsiket és nagyokat sportolásra buzdított, felhívták a figyelmet a veszélyeztetett vadmacskára és a fajmentő programra, aminek a költségeihez a futók nevezési díjaikkal hozzájárultak. A tapasztalatok alapján jövőre több hasonló verseny meghirdetését is tervezik.

 

FELNŐTT VERSENYSZÁMOK EREDMÉNYEI:

 

Tűzróka futam, 4 KM:

Hármasi Petra – 18 perc
Szabó Zsolt – 18,01 perc
Gerzsényi Bodza – 22,56 perc
 

Vadmacska futam, 8,8 KM:

Hegedűs Károly – 47,16 perc
Klenczner Gergely – 49,35 perc
Horák György – 50,06 perc
 

Hiúz félmaraton:

Limp Tibor – 1 óra 45 perc
Márton Zsolt – 1 óra 49 perc
Gerencsér Balázs 1 óra 53 perc
 

Minden befutó eredménye megtekinthető az erdeifutas.hu oldalon.

A rendezvény támogatói:

Budakeszi Vadaspark
Pilisi Parkerdő Zrt.
Örökerdő Alapítvány
CoffeeRUN
Cardex
Gamma Timing
Magyar Tájfutó szövetség
Columbia

forrás: Budakesti Vadaspar/Fotók: Surányi Linda


Vissza