Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Amerikai iskola – mi készül Nagykovácsi határában?

Gazdasági rovat > Nagykovácsi

2021-03-25


09_aisb_allwork1_01.jpg2021. február 8-án Nagykovácsi önkormányzata elfogadta helyi építési szabályzatát, amely lehetőséget ad az ott működő Amerikai Nemzetközi Iskolának a terjeszkedésre. Brett Penny igazgatónak az önkormányzat honlapján megjelent  tájékoztatása szerint az iskola célja, hogy diákjaiknak kellő mennyiségű tantermet és tornatermet biztosítsanak.Az intézmény jelenleg 925 diákot oktat, de 1050 tanuló befogadására szól a működési engedélyük. A már beépített területen további testnevelési célú, valamint a nemzetközi érettségi vizsgák helyszínéül szolgáló vizsga és oktatási épületeket terveznek.
Az újonnan megvásárolt telkeken tervezett sport- és rekreációs jellegű beruházásokkal a gyermekeket szeretnék közelebb vinni a természethez, haszonkert vagy farm, esetleg egy kis tó kialakításával. Fontos, hogy megismertessék a gyerekekkel, hogyan fejlődnek az állatok, hogyan nőnek a növények. Korábban gondolkodtak egy kisméretű kollégium építésén, ami nyugodt elhelyezést biztosítana a diákoknak, de ma nem ez a fő szempont.

Az első és legfontosabb fejlesztés a jelenlegi iskola melletti tornaterem és vizsgaépület megépítése. Ez az elkövetkező 2-3 évben valósul meg. Az új területek átalakítása még tervezés alatt áll. a Következő években a fásítás és sportpályák kialakítása várható.

Az új területek megvásárlásával lehetőség nyílik egy Budapesthez közelebb eső útcsatlakozás és belső szerviz út megépítésére, így a behajtásra és kihajtásra várakozó autók már kevésbé fogják akadályozni a Nagykovácsi út forgalmát. Megoldás lehet még egy hosszabb lehajtó sáv kialakítása, de felmerült a körforgalom kiépítése is.

Nagykovácsival a kezdetek óta együttműködik az intézmény: a helyi sportegyesületek kedvezményesen bérelhetnek pályákat, a zenei és táncművészeti gálákat az ő színháztermükben rendezik, a helyi iskola és más gyermekcsoportok használhatják az uszodát. Emellett pénzügyi megállapodást kötöttek az önkormányzattal, melynek keretében négy év alatt 95 millió forinttal támogatják a települési beruházásokat, mint a főutca korszerűsítése, a kamerarendszer vagy a kerékpárút kiépítése.

forrás: nagykovacsi.hu

 


Vissza