Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


András Ferenc a Nemzet Művésze lett

Kultúra > Budaörs

2021-11-15


bors_AndrasFerenc_NemzetMuvesze_MTI_CsekeCsilla.jpgIdén hat alkotó nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat, amelyet a díjazottak a tavalyi év kitüntetettjeivel együtt vehettek át november 5-én a Pesti Vigadóban. A filmművészet kategóriában András Ferenc filmrendező kiemelkedő alkotói életútja elismeréseként lett a nemzet művésze.A Nemzet Művésze díj Bizottság 2021-ben AKNAY JÁNOS festőművésznek, ANDRÁS FERENC filmrendezőnek, MAURER DÓRA grafikus-festőművésznek, REVICZKY GÁBOR színművésznek, SAPSZON FERENC karnagynak, zeneszerzőnek és ZÁDORI MÁRIA énekművésznek ítélte oda az elismerést.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a díjátadón hangsúlyozta: a magyar kultúra több gyökérből táplálkozik és ez adja a sokszínűségét, erősségét. Különféle kultúrák hatottak egymásra ezáltal egy olyan új minőség jött létre, egy olyan színfolt, amely máshol nem található. "Önök ennek a kultúrának a képviselői, akik értékteremtő tevékenységükkel idolokká, példaképpé váltak" - méltatta a díjazottakat a miniszter.

bors_AndrasFerenc_NemzetMuvesze_MTI_CsekeCsilla.jpg

A Nemzet Művésze címmel idén kitüntetett András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, az MMA rendes tagja budaörsi otthona előtt 2021. október 26-án. MTI/Cseke Csilla

(MTI/Iránytű)Vissza