Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Április 13. KARS magyar hősei - a '48-as magyarok Törökországban

Programajánló

2021-03-13
0413_kars.jpg

Kmety György szablyája, a kiállítás logója.
Fotó: Szikits Péter.
Látvány- és arculatterv: Bak Andrea

Kars magyar hősei címmel állandó kiállítás nyílik 2021 tavaszán Kars városában (Törökország) a Kaukázusi Hadifront Történeti Múzeumban. (Kafkas Cephesi Tarihi Müzesi). A tárlat az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc hőseinek állít emléket, akik a fegyverletétel után az Oszmán Birodalomban katonai szolgálatot vállaltak abban a reményben, hogy a török hadseregben harcolhatnak tovább a szabadságharcot leverő hatalmak ellen.
A kiállítás a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szervezésében, a Magyar Nemzeti Múzeum szakmai közreműködésével valósult meg. Rendezője Radnóti Klára, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Tárának történész-főmuzeológusa, aki több kiállítást is rendezett már Törökországban: ő a kurátora a kütahyai Kossuth és az osmaniyei Bartók Múzeum tárlatainak is.
 
A Kars magyar hősei kiállítás létrejöttéhez támogatást nyújtó intézmények:
•    Külgazdasági és Külügyminisztérium, Budapest
•    Magyarország Nagykövetsége, Ankara
•    Magyarország Főkonzulátusa, Isztambul
•    Magyar Kulturális Intézet, Isztambul
•    HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Budapest
•    Török Köztársaság Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériuma, Ankara


    A Magyar Török Baráti Társaság rendezvényén 2021. április 13-án este 7 órai kezdettel Radnóti Klára kurátor mutatja be a kiállítást.
Az online előadáson Google Meetben lehet részt venni.  Az előadás előtti napig bárki igényelhet meghívót (belépési kódot) az egyesület e-mail címén: magyar.torok.barati.tarsasag@gmail.com
 
Bővebb információ:
https://www.facebook.com/magyartorokbaratitarsasag

A karsi Kaukázusi Frontmúzeumban hamarosan megnyíló állandó kiállítás felvezetőjeként fogadják szeretettel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit röviden összefoglaló animációt. A film a Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei és Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány együttműködésében készült el. Animáció-utómunka: Everengine Kft. (Megyjegyzés: A videóhoz tartozó magyar szöveg a "Feliratok" gombra kattintva érhető el.)


Vissza