Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Átadták a domonkos rendházat

Közélet > Budakeszi

2022-10-18


Bkeszi_domonkos2_MTI_BruzakNoemi.jpgNehéz idők jönnek, és ilyenkor nagy szükség van olyan biztos pontokra, mint a domonkos rend Magyarországon. A szerzetesek "befelé forduló", de másokat is hívó hitére, és arra derűre is, amit a nővérek közössége sugároz - mondta Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár október 15-én Budakeszin a domonkos nővérek Szent Kereszt kápolnájának és rendházának átadásán.Bkeszi_domonkos_soltesz_MTI_BruzakNoemi.jpg

Az államtitkár Avilai Szent Terézt idézte: "jobban félnék egy savanyú apácától, mint egy sereg gonosz lélektől". Hozzátette, akár Kőszegen, akár Hódmezővásárhelyen, akár Budakeszin járt a domonkosoknál, soha nem kellett félnie. A domonkos nővérek arcán mindig mosoly, kedvesség van. Ezt a barátságosságot sugározzák közösségeik, ezt élik meg az oktatási intézményeikben nevelkedő, tanuló gyerekek és szüleik - közölte. A mai világban sokszor számolgat az ember, hogy egy befektetés megéri-e. A budakesziek jól fektettek be, amikor területet adtak a domonkos nővéreknek, jó döntés volt a rendház megépítése, majd a budai kerületekre és az egész Zsámbéki-medencére kisugárzó központtá bővítése is - mondta. Soltész Miklós megköszönte a nővéreknek, hogy nemcsak a domonkos közösség életét szolgáló, hanem "kifelé nyitott" központot hoztak létre.

Bkeszi_domonkos_spanyi_MTI_BruzakNoemi.jpg

A kápolnát Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök szentelte fel. A főpásztor homíliájában arról beszélt: a világnak vannak helyei, amelyeket az emberek hosszú időn keresztül "átimádkoztak", és ahol ezért megtapasztalható Isten közelsége. A domonkos nővérek új kápolnájának is ilyen hellyé kell válnia - tette hozzá. "Egy szerzetesközösség készül arra, hogy itt végezze napi imádságait, idehozza szívét-lelkét annak minden örömével és gondjával, itt imádkozzon az egész világért. Imádkozzon azért, amit kérnek tőle, és azért is, amit senki nem kér, de amiről tudja, hogy a világnak szüksége van rá" - fogalmazott Spányi Antal, hozzátéve, így lesz idővel ez a kápolna is kiválasztott hely, ahol az ég és a föld összeér, ahol az ember és az Isten "bensőségesen tud találkozni".

Bkeszi_domonkos_kulso_MTI_BruzakNoemi.jpg

A budakeszi központ felújítása során átépítették és új emelettel bővítették a rendházat, valamint új kápolnát építettek a garázs helyén. Az épületkomplexum 1000 négyzetméterrel bővült, és további 1030 négyzetméternyi területet alakítottak át. Az építkezés 2020-ban kezdődött meg. A beruházás összköltsége csaknem egymilliárd forint volt.

A magyarországi domonkos nővérek ötvenen vannak, Hódmezővásárhelyen óvodát és iskolát, Kőszegen iskolát működtetnek. Budakeszin található a szerzetesrend központja, amelyben a nővérek képzése is zajlik. Az ott élő rendtagok a plébániai és az iskolai hitoktatásban vesznek részt, illetve a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán tanítanak.

Világszerte több mint száz kongregációban körülbelül harmincezer domonkos nővér él. (MTI/Fotók: Bruzák Noémi)


Vissza