Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az örök vadászmezőkön Tibor, a barnamedve

Életmód > Budakeszi

2021-07-02


210702_BKVP_Tibor, a barna medve.jpgMagyarország legnagyobb termetű emlőse közel 50 éves volt, ami a fogságban élő fajtársai között is nagyon szép kornak számít. A Budakeszi Vadasparkban ezentúl Romulus képviseli majd a barna medvék fajtáját, aki gyermeki kíváncsiságával mindenki szívébe belopja magát.A barna medve (Ursus arctos) fokozottan védett állat. Korábban Európa-szerte elterjedt volt, mára azonban leginkább a magasabb hegységekben fordul elő. Magyarországon főként a vadasparkokban és az állatkertekben lehet találkozni vele.

Nagytestű mindenevőnk példányai a vadonban általában csupán 10-25 évig élnek, az 50 év körüli Tibor azonban jócskán meghaladta ezt az életkort. Az állatkertek és a vadasparkok békés életkörülményei, a mindennapos gondoskodás, a folyamatos táplálás és a rendszeres orvosi vizsgálatok, valamint nem utolsó sorban a természetes ellenség hiánya teszik lehetővé, hogy az állatok akár kétszer tovább is élhetnek vadon élő társaiknál.

Tibor 2017. március 8-án érkezett a Budakeszi Vadasparkba a Veresegyházi Medveotthonból barátjával, Romulusszal. Annak ellenére, hogy a medvék a természetben magányos életmódot folytatnak, Tibor és Romulus jól megértették és tiszteletben tartották egymást. Bár Tibor idős kora miatt szeretett inkább a barlangjában pihenni, mégis sok örömöt okozott a Vadaspark látogatóinak és gondozóinak is. Mostantól az örök vadászmezőkön vándorol.

210702_BKVP_Tibor, a barna medve.jpg

forrás: Budakeszi Vadaspark


Vissza