Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az országzászló a nemzeti összetartozás emlékhelye

Közélet > Budakeszi

2020-09-28


06_okt_zaszlo1.gifBudakeszi önkormányzata még februárban ötletpályázatot írt ki a nemzeti összetartozás emlékhelyére a trianoni békediktátum 100. évfordulóján.  A Jobb Kor Polgári Egyesület pályázatát fogadták el. Az évfordulóra készülve a város videó-összeállítást is készített Juhász Gyula: Trianon című verséből, melyet száz budakeszi polgár szavalt el (videó!).Budakeszi önkormányzata még februárban ötletpályázatot írt ki a nemzeti összetartozás emlékhelyére a trianoni békediktátum 100. évfordulóján. A pályaművek szakmai véleményezője Melocco Miklós Corvin-lánccal és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas szobrászművész volt. A képviselő-testület vele egyetértésben, nagy többséggel a Jobb Kor Polgári Egyesület pályázatát támogatta: a 2006. augusztus 20-án a város keleti határában az egyesület által felállított és azóta is gondozott „Minden Magyarok Zászlaja” (országzászló) felújítását és az évfordulóval kapcsolatos emléktábla elhelyezését.

***

A Nemzeti Összetartozás Napján, 2020. június 4-én, a trianoni diktátum aláírásának napján a városháza előtt félárbocra eresztették a magyar, a székely és a budakeszi lobogót, majd délután az Országzászlónál emlékezett budakeszi közössége.

A Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére az önkormányzattal, a Jobb Kor Polgári Körrel és a Buda Környéki Székelykörel együtt szervezett eseményen az egykori aláírás időpontjában, 16:32-kor a honvédtüzér hagyományőrzők három ágyúlövésével emlékeztek elszakított nemzetrészeinkre.

Az évfordulóra készült új országzászlót a Budai 2-dik honvédzászlóalj katonai tiszteletadása mellett Lackner Pál evangélikus püspök, nyug. dandártábornok, protestáns tábori püspök áldotta meg. „A Magyarországra kirótt ítéletet nyilvánvalóan halálosnak szánták; nincs más nemzet, amely hasonló csonkolást túlélt volna. Sokan azt gondolták, hogy ez Magyarország végét jelenti. De – Gárdonyi Géza szavaival élve: „a magyar ember olyan, mint a kova – minél jobban ütik, annál inkább szikrázik!” – mondta emlékező beszédében dr. Győri Ottilia polgármester.

Az évfordulóra készülve a város videó-összeállítást készített Juhász Gyula: Trianon című verséből, melyet száz budakeszi polgár szavalt el. A videó IDE KATTINTVA elérhető.

06_okt_zaszlo1.gif

fotó: Bánkuti Ákos

forrás: Budakeszi Önkormányzata

Kapcsolódó cikkünk: Közadakozásból készültek 2006-06-01


Vissza