Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Buda környéki katonák is lehetnek a cotiči temetőben

Múltunk tanúi,Panoráma > Budakeszi

2021-08-05


A Doberdó-fennsík kulcspontján, a Monte San Michelén található állásokhoz legközelebb, a hegy keleti tövében fekszik egy kis falu, Cotiči, ahol nagyobb alkalmas földterület kínálkozott a karszt szikláiba vágott első vonalakban elesett katonák eltemetésére. A magaslat 1915 júliusa és 1916 augusztusa közötti védelmében kiemelkedő szerepe volt Budapest házi ezredének, a m. kir. budapesti 1. honvéd gyalogezrednek. Az ezred az egész háború alatt az itt folyó harcokban veszítették a legtöbb hősi halottjukat.10_cotici_kopjafa_20210724_125440.jpgA budapesti és Pest megyei sorozású ezred katonái között lehetnek budakeszi és környéki katonák is, akik a véres csaták veszteségeként ebben a temetőben nyugszanak.

A cotiči egykori katonai temetők ma már nem léteznek, azokat a két világháború között az olasz hatóságok felszámolták. Az ott nyugvó hősi halottak maradványait olasz hadisírkutatóktól kapott információk szerint a palmanovai osztrák-magyar katonai temetőbe szállították át. Csak az egykori temetők és az itt eltemetettek emléke él, aminek a megőrzését szolgálja a községi temető mellett magyar és olasz civilszervezetek által 2021. július 24-én közösen felállított kopjafa.

A Budakeszi Kultúra Alapítvány is részt vett a San Michele del Carso (Cotiči) település polgári temetője mellett a kopjafa felszentelésén mintegy 120 fő olasz, szlovén és magyar társaságában. A szervezési és előkészítési munkákon túl a kopjafa többnyelvű felirataink elkészítését és a táblák legyártatását vállalta a Budakeszi Kultúra Alapítvány Bánkuti Ákos kurátor munkájával és 160 000 Ft-os támogatásával. Partnereink voltak a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a gödöllői Teleki Pál Egyesület, a Gödöllői Református Líceum Gimnázium, a Cavaletta Művészeti Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Közép-kelet-magyarországi Törzsszéke.

Bánkuti Ákos


Vissza