Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakeszi birtokba vette a Hagitay András Tanuszodát

Sporthírek > Budakeszi

2023-11-08


uszoda_nagymedence_MTI_BruzakNoemi.jpgTanuszodát azért építünk, mert a gyermek az első - jelentette ki Menczer Tamás, a  Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára november 7-én Budakeszin, a Hargitay András Tanuszoda átadásán. Budakeszi több évtizedes álma teljesült ezzel a beruházással, amit a gyerekeken kívül a város polgárai is használhatnak majd.uszoda_menczer_MTI_BruzakNoemi.jpg

Menczer Tamás, aki Pest vármegye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője is, nagy ünnepnek nevezte a tanuszoda átadását Budakeszi és a Buda környéki régió életében. Képviselőként feladata azt segíteni, hogy a Buda környékiek élete a lehető legjobb, legkényelmesebb és legkomfortosabb legyen, és ebben a munkában az uszoda átadása jelentős lépés. Közölte, a tanuszoda felépítésére a kormány másfél milliárd forintot fordított, s ígéretet kapott arra, hogy jövő szeptemberben a tanuszoda bekerül az Úszó Nemzet Programba. Kiemelte, hogy az uszodát egy roppant nehéz, válságokkal terhelt időszakban építették. Úgy fogalmazott: "ha béke lenne a szomszédunkban, akkor (...) száz- és ezermilliárd forintos az a nagyságrend, amellyel többet fordíthatnánk az ország fejlesztésére", ezért van szükség békére, és ezért képviseli ezt a magyar kormány.

uszoda_lazar_MTI_BruzakNoemi.jpg

Lázár János építési és közlekedési miniszter az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából köszöntötte Budakeszi lakóit, mivel eredetileg a kormányfőis személyesen részt vett volna az átadáson. A miniszter aról beszélt, 2011-ben hirdette meg az oktatási és egészségügyi kormányzat a mindennapos testnevelést, azzal a céllal, hogy egészségesebb legyen a következő generáció. A most Budakeszin megnyílttal együtt eddig mintegy hatvan tanuszodát és mintegy kilencven tornatermet, tornacsarnokot adtak át Magyarországon az iskolai mozgás feltételeinek megteremtéséhez - ismertette a miniszter, hozzátéve, a programot folytatják, azt akarják, hogy minden járási, komolyabb lokális központban legyen tanuszoda, tornaterem, tornacsarnok.

uszoda_nagymedence_MTI_BruzakNoemi.jpg

Lázár János elmondta azt is, hogy a Hargitay András Tanuszoda fenntartását a kormány finanszírozza, és ez mintegy 90 millió forintnyi éves megtakarítást jelent Budakeszinek.

A miniszter beszélt az agglomerációs közlekedésről is. Célként határozta meg, hogy a következő években a Budapestet körbevevő teljes HÉV-hálózat újraépítésével, a Budapestnek nyújtott támogatás révén a tömegközlekedés modernizációjával, valamint az M1-es hatsávosításával, az M100-as megépítésével, az autópályákra és a fővárosba vezető utak javításával, buszsávok kiépítésével megkönnyítsék a régió életét. Ez nagyon nagy adósságunk, és "bődületes" költségekről van szó - mondta Lázár János, ismertetve, hogy az M100-as Esztergomig 400 milliárd forintba kerülne, az M1-es hatsávosítása Győrig pedig 750 milliárdba. A miniszter kijelentette: készen állnak arra, hogy Magyarország következő tízéves közút- és gyorsforgalmi út fejlesztési programját úgy valósítsák meg, hogy "az agglomeráció számára könnyebb és élhetőbb legyen a vidék".

uszoda_GxoriOttilia_MTI-BruzakNoemi.jpg

Győri Ottilia (Fidesz-KDNP), Budakeszi polgármestere felidézte, 2017-ben beszélt Orbán Viktornak arról, hogy a budakesziek nagy közös álma egy uszoda. "A közös álmunk most valóra vált, a közösségünk számára ez egy nagyon nagy nap. Számunkra rendkívüli dolog, ami most itt történik" - mondta.

uszoda_hargitay_MTIBruzak_Noemi.jpg

Hargitay András olimpiai bronzérmes, háromszoros világ- és Európa-bajnok úszó nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy róla nevezték el az uszodát.

uszoda_szalagvagas_MTI_BruzakNoemi.jpg

Az átadáson elhangzott, a tanuszoda építéséről 2020-ban döntött a kormány, a mintegy másfél milliárd forintos állami beruházáshoz a település önkormányzata biztosított építési telket. Az uszoda rendelkezik egy 25x15 méter, 190 centiméter mély, hat pályasávos úszómedencével, valamint egy 10x6 méter, 80 centiméter mély kisebb tanmedencével. A Turi Attila,Kossuth-díjas éptész tervezte, minden tekintetben akadálymentes uszodánál tizenöt parkolóhelyet is kialakítottak. Kétmillió forintos önkormányzati finanszírozással finn és infraszauna is működi majd az épületben.

uszoda_bejarat_MTI_BruzakNoemi.jpg

A közreadott sajtóanyag szerint a létesítmény egyaránt alkalmas az iskolai és óvodai úszásoktatásra, és az oktatási időn kívül a település lakosai, valamint a versenysportolók is igénybe vehetik az uszoda szolgáltatásait.

Az uszoda terheléses próbaüzeme szerdán kezdődik, a próbaüzem idején az előre egyeztetett csoportok mellett a lakosság is használhatja a létesítményt.

(MTI-Fotók: Bruzák Noémi/Iránytű)

uszoda_Foto_KoHuKa_20231107_135034.jpg

fotó: Koós Hutás Katalin

Nyitva tartás a próbaüzem ideje alatt

Hétfő        14-20
Kedd          8-16
Szerda        14-20
Csütörtök     8-16
Péntek        14-20
Szombat         8-14
Vasárnap     zárva

Kapcsolódó cikkünk: Zöld utat kapott a tanuszoda - 2020-11-26


Vissza