Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


„Cotiči temető, 1-es honvéd sírja benne az első…”

Panoráma > Budakeszi

2021-04-09


Az I. világháborús katonadalban is megénekelt temetőnél a Budakeszi Kultúra Alapítvány részvételével kopjafát állítanak az ott eltemetett hősök emlékére. Cotiči, olasz nevén San Michele del Carso az Isonzó-front egyik katonatemetője a szlovén-olasz határnál, ahol a magyar királyi budapesti 1. honvéd gyalogezred katonái nyugszanak. Őket Budapestről és Pest megyéből, így a mai budakeszi járás településeiről soroztak be.A magyar királyi budapesti 1. honvéd gyalogezred az olasz hadüzenet után, 1915 júliusában került az olasz frontra. A magyar királyi 20. honvéd hadosztály részeként, testvérezredeivel, a debreceni 3. a nagyváradi 4. és a székesfehérvári 17. honvédezreddel az Isonzó-front egyik legvéresebb szakaszát, a Doberdó- fennsík és legmagasabb pontjának, a Monte San Michelenek az óriási áldozatokkal járó védelmét látták el. Az állandó olasz tüzérségi tűz és a jelentős túlerő ellenére a hadosztály ezredei kitartottak, és az 1. honvéd gyalogezred is méltán érdemelte ki „Monte San Michele hősei” címet. Megérdemlik, hogy emléket állítsunk nekik.

A háború után néhány évtizeddel az olasz hatóságok a párnaköveket, kereszteket eltávolították, így a hősi temető egy jeltelen, füves rétté változott. A település a mai polgári temető mellett fekvő katonatemető helyét gondozza, a füvet nyírja, de egyetlen felirat sem emlékeztet az ott nyugvó több száz, zömmel magyar honvédre. Danku István gödöllői tanár kezdeményezésére ez év nyarán egy kis ünnepség keretében kopjafát állítunk az egykori temetőnél a hősiesen helytálló és életüket is áldozó 1-es honvédek emlékére.  

A kopjafa avatása 2021. július 24-én 11 órakor lesz az olaszországi Monte San Michele del Carsoban (GPS: 45.88244, 13.560003).

Bánkuti Ákos


Vissza