Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elektromos quadokat használnak az erdészek

Életmód > Pest megye

2023-03-24


e-terepjaro02 - Nagy Laszlo Erdeszeti Lapok.jpgKörnyezetkímélő e-terepjárókaz használ a Pilisi Parkerdő. Főleg a turista-célpontoknál fontos, hogy az erdőgazdálkodás a lehető legkevésbé zavarja a látogatókat és az élővilágot. Ilyen helyszínek a Budakeszi Vadaspark, a Budakeszi Arborétum, a gödöllői Arbo Park, a visegrádi Fellegvár és Mogyoróhegy környéke, valamint az Apát-kúti-völgy, a Bertényi Miklós Füvészkert.A Budapest környéki erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. jelentős részben természetvédelmi területen, illetve turisták által gyakran járt magas természetességű erdőkben gazdálkodik. Éppen ezért úttörő szerepet játszott és játszik a természetközeli erdőgazdálkodás bevezetésében és elterjesztésében. Ennek fontos eleme, hogy az erdei közlekedés, a munkavégzéshez használt járművek üzemeltetése a lehető legjobban kímélje a környezetet. Ennek érdekében a Parkerdő folyamatosan fejleszti járműparkját.

e-terepjaro02 - Nagy Laszlo Erdeszeti Lapok.jpg

E fejlesztéssorozat részeként nemrégiben hat darab új, akkumulátoros üzemű elektromos terepjáró érkezett a Parkerdőhöz. A 27 lóerős (körülbelül 20 kW) maximális teljesítményű, négykerék-meghajtású HiSUN Vector E1 típusú járműveket kifejezetten erdészeti célokra fejlesztették. Szinte teljesen hangtalan működésük egyáltalán nem zavarja az erdei állatvilágot – éles ellentétben a benzinmotoros quadok erdőket felverő zajával. Nincs károsanyag-kibocsátásuk, üzemeltetési költségeik pedig minimálisak, ezért nem csupán környezeti, de gazdasági értelemben is fenntartható a működésük. Egyetlen töltéssel nagyjából nyolcvan kilométeres távolságot képesek megtenni, nehéz terepen, ezért terepi munkára kiválóan alkalmasak.

A hat darab, összesen 36,2 millió forintos akkumulátoros jármű beszerzését 32,2 millió forinttal támogatta a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonosi jogait gyakorló Agrárminisztérium.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.


Vissza