Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elhunyt Bácsalmási Gábor edző

Közélet > Herceghalom

2023-05-24


BacsalmasiGabor_vagott.jpgMájus 16-án elhunyt a korábban Herceghalmon élő, és haláláig a falu gyermekeit: óvodásait, iskolásait tanító kiváló sportember, edző Bácsalmási Gábor. A lakók közös megemlékezésén Horváthné Gacsályi Marianna, a Herceghalmi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója elmondott beszédének Herceghalom önkormányzatának honlapján közzétett változatát közöljük.,,Mély megrendüléssel értesültünk, hogy tragikus hirtelenséggel, élete 50. évében elhunyt Bácsalmási Gábor, a Herceghalmi Sportegyesület elnöke, kosárlabda szakedző, testnevelő tanár, sportoló.

Személyében olyan nagyszerű embert ismertem, akinek emberi vonásai, jelleme példaként áll minden sportoló, minden pedagógus előtt. Alázat, emberség, maximalizmus, kitartás, gyerekcentrikusság, becsület, lelkiismeretesség, mind a jellemzői voltak.

Együtt indult a pályánk itt Herceghalmon. 2009-ben, amikor idekerültem a Herceghalmi Általános Iskolába, abban az évben alakult a Herceghalmi Sportegyesület, melynek Bácsalmási Gábor volt az elnöke.

BacsalmasiGabor_vagott.jpgMindig egy cél lebegett a szeme előtt, hogy a gyerekeknek jó, jobb legyen. Helyben biztosítani azokat a feltételeket, amelyek egy nagyobb klubban, egyesületben alapként megvannak. Gábor egy olyan ember volt, akire mindenki felnézett. Tisztaságot sugárzott, és egyben tiszteletet mutatott embertársai, diákjai felé, ezzel ösztönösen kivívta magának a tiszteletet. Csendes, halk szavú, nyugalmat árasztó, őszinte, lelkiismeretes embernek ismertem, és dolgoztam vele közvetetten 14 évig. Nyári kosárlabda táborok állandó szervezője volt, mely nyaranta 5 héten át mindig teltházzal működött, mutatva, hogy mennyire népszerű a gyermekek körében. Úgy tanította a gyerekeket a sportágra, hogy megszerették, nem csak a kosárlabdát, de magát a sportolást, a mozgást is. Szívesen jártak hozzá, mert gondoskodást, törődést, szeretetet kaptak tőle a gyerekek. Feleségével, Andreával közösen szervezték az úszásoktatást iskolánkban. Ameddig a lehetőségek engedték, itt helyben az Abacus Hotelben, majd a Bicskei tanuszodában. Az egyesületük által iskolánk udvara, tornacsarnokunk kosárpalánkokkal gazdagodott, évente sportszer-csomagokkal, labdákkal támogatták iskolánkat. Ők egy olyan házaspár, akik arra tették fel az életüket, hogy a gyermekekkel megszerettessék a sportot, a mozgás örömét, élvezetét, ahogy ők fogalmaztak: nekik az a fontos, hogy szeressenek hozzájuk járni. És ez maradéktalanul sikerült.  Kezük alatt nemzedékek nőttek fel. Gábor olyan bensőséges viszonyt, kapcsolatot teremtett a diákokkal, hogy azt tanítani kellene. Az az ember volt, akiben a pedagógia és a szakmaiság, alázat találkozik. A nagybetűs pedagógus, aki példaképként áll tanárok, diákok, szülők, sportolók előtt, előttünk.

Drága Gábor! Nem búcsúzom, mert emléked örökre itt marad velünk, a Herceghalmi sportcsarnok, iskolánk falai között. Nincsenek szavak...

Halott virágok illatát nyögik a fák,
És megrázkódik a táj.
Valami véget ért, valami fáj./Ákos/

Őszinte részvétem fejezem ki családjának, iskolánk valamennyi pedagógusa, munkatársa, diákjai, szülői nevében.
Nyugodjon békében!''


Vissza