Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elkészült az új óvoda Budajenőn

Gazdasági rovat > Budajenő

2020-09-08


IMG_1005.JPGAz új hatcsoportos nemzetiségi nyelvet is oktató óvoda Budajenő igazgatási és oktatási központjának részeként készült el a községháza, az általános iskola és a Makovecz-stílusú tornacsarnok mellett a műemléki skót bencés apátság bázisán. 2018-ban elnyerték az elérhető maximumot, 420 millió forint állami támogatást nyertek, amellyel sikerült megvalósítani a 662 millió forintos beruházást.IMG_0994.JPG

Budai István, Budajenő polgármestere a szeptember 4-i átadón elmondta: az óvodaépítéshez az önkormányzat megvásárolta 28 millió forintért a Papkert melletti családi házat. A tervezéssel a tornaterem tervezőjét, a budajenői Kuli László építészt bízták meg. Az új épülettel négyről hat csoportra, azaz 120-ról 150 fős férőhelyre bővült az óvoda. Budajenőn kimagasló a gyermekvállalási hajlandóság, egyre nő a 3-5 gyermekes családok száma. Jelenleg 178 hét év alatti gyermeket tartanak számon. Idén eddig öt gyermek született, az év végéig még 18 gyermek születését várják. Terveik szerint még még két tanteremmel bővítik az iskolát, s ezzel hosszabb időre befejeződhet a falu igazgatási-oktatási központjának alakítása.

IMG_1010.JPG

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte, hogy Budajenő történetében, a templomépítést kivéve, nem volt még ekkora beruházás. Hozzátette, mindehhez jó gazdálkodásával, komoly önrésszel járult hozzá a település is. Kétféle gazdálkodással próbálták meg az önkormányzatok teljesíteni az emberek elvárásait: vagy hitelekből próbálták meg finanszírozni a szükséges fejlesztéseket, vagy spóroltak és pályáztak, vállalva, hogy a fejlesztések később valósulnak meg. A kormány átvállalta az eladósodott települések adósságait és támogatta az adósságot nem vagy csak kismértékben felhalmozó települések fejlesztései terveit, mint Budajenőn is - mondta az államtitkár.

IMG_1005.JPG

Szabó István, Menczer Tamás, Csenger-Zalán Zsolt, Soltész Miklós és Budai István

Az ünnepségen részt vett még Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő és Szabó István, Pest megye közgyűlésének elnöke, aki a budajenői Magtárban a gyergyói fotóklub vándorkiállítását nyitotta meg Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetőjével közösen.

IMG_1011.JPG

MTI/Iránytű/Fotók:Koós Hutás Katalin


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg