Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Fákat ültettek a fenntarthatóságért

Közélet > Budakeszi

2020-10-12


Az emberiség az erdők kapcsán jött rá legelőször, hogy természeti erőforrásaink végesek, az erdők megőrzése pedig elsőként hívta életre a fenntarthatóság gondolatát - mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a budakeszi Széchenyi István Általános iskolába szervezett faültetésen, amelyről az Agrárminisztérium (AM) október 9-énn közleményben tájékoztatta az MTI-t.SZIAI_faultetes.jpg

Az AM közleményében kiemelte, a Fenntarthatósági Témahéten több mint 700 iskolában faültetésekkel hívják fel a figyelmet a fenntarthatóságról gondolkodás fontosságára. Ez az AM támogatta kezdeményezés szorosan kapcsolódik az idei Erdők Hete témájához is, amelynek rendezvényei országszerte bemutatták, hogy miben segítenek a fák a klímaváltozás elleni fellépésben.

Az agrártárca államtitkára felhívta a figyelmet: a jövőnk azon múlik, hogy képesek vagyunk-e a természeti erőforrások mennyiségéhez szabni az igényeinket, és megtaláljuk-e megújításuk lehetőségeit. Megfogalmazása szerint a klímaváltozás elleni harcban fontos szövetségesek az erdők és a fák, amelyek jó levegőt és árnyékot adnak, visszatartják a vizet, megkötik a légköri szenet, védenek az időjárási szélsőségektől. Emellett élőhelyet jelentenek számos egyéb faj számára, testi-lelki felüdülést nyújtanak számunkra - írják a közleményben.

SZIAI_FAultetes_Foto_PelsoczyCsaba.jpg

Zambó Péter hangsúlyozta: a kormány átfogó programot hirdetett az ország fával borított területeinek növelésére. A belterületek zöldítése érdekében településfásítási programot hirdettek, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve minden megyében létrehozzák az újszülöttek erdejét, és megemelték a Vidékfejlesztési program erdőtelepítési támogatás összegét - sorolta. Utóbbi sikerét mutatja, hogy a gazdák a rendszerváltozás óta az elmúlt évben nyújtották be a legtöbb igényt az erdőtelepítési támogatásokra - tájékoztatott az Agrárminisztérium. (MTI/Fotó: Pelsőczy Csaba)


Vissza