Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Február 12. Iskolások napja a Magyar Mennyasszony kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeumban

Programajánló

2024-01-12
2024. február 12. 10-16 óra
500 ÉV TÖRTÉNETE | ISKOLÁSOK NAPJA A MAGYAR MENYASSZONY KIÁLLÍTÁSBAN
a Magyar Nemzeti Múzeumban

Töltsön el egy egész napot osztályával a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol az iskolásoknak szóló különleges múzeumi nap várja a diákokat! Fedezze fel a múlt szépségeit és 500 év házasság történetének kihagyhatatlan pillanatait a Magyar Menyasszony új, izgalmas időszaki kiállításon!

Tematikus tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások és kalandjáték keretében pillanthatnak be az elmúlt 500 év házasság-, és nőtörténetébe. Megismerhetik milyen társadalmi és politikai szerepük volt a nőknek, hogyan éltek, milyen kihívásokkal, nehézségekkel kellett szembenézniük a történelem során? Interaktív játékok, quizek, izgalmas feladatok, rendhagyó előadások és értékes nyeremények várják az érdeklődő osztályokat.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a programokon való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a muzeumpedagogia@mnm.hu címen lehet.
Ajánlott: 7-12. évfolyam számára
Jegyár: 1700 Ft/fő


10:00-15:00 Nagy napok emlékei | Múzeumi kalandjáték

Indulj el egy lenyűgöző kalandra, ahol kódok és rejtélyek megfejtésével híres szerelmi történetek titkaira deríthetsz fényt.

Fedezd fel a féltve őrzött ruhákat, szerelmes leveleket, ajándéktárgyakat, és a portrék szerelmes pillantásában rejtett titkos üzeneteket, melyek a múltbéli szerelmek lenyomatát őrzik.  Csapatoddal együtt próbáljátok megfejteni a múzeum rejtélyeit, hogy kiderüljön, mi történt a múltban híres és hírhedt szerelmes párok között.

Mikor és meddig? 10:00 órától folyamatos indulással 13:30-ig.

A programra az alábbi időpontokban regisztrálunk osztályokat. (Egy időpontra egy osztály jelentkezését várjuk.)

10:00, 10:30, 11:00, 11:30, 12:00, 12:30, 13:00, 13:30

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a program nem vezetett túra, a nyomozós játék keretében az osztályok önállóan járhatják végig a múzeum állandó kiállítását.

A program regisztrációköteles! Regisztrálni a muzeumpedagogia@mnm.hu címen lehet.


A szerelem 500 éve | Diák tárlatvezetések a Magyar Menyasszony kiállításban

Diákként távolinak tűnhet még a házasság és esküvők világa, azonban a történelmi és kortárs példákon keresztül bemutatjuk, hogy a mindennapi élet, a politika és a diplomácia részét is képezik ezek a fogalmak és intézmények. A vezetéseken keresztül a több száz történet és tárgy közül szemezgetünk, hogy a diákokkal együtt fedezzük fel a régmúlt idők hagyományait, összejátszva és egybevetve a ma ismert szokásokkal. A programnak köszönhetően így egy társadalmi tükröt is kaphatunk egy-egy korszak emberének gondolkodásmódjáról.

A programra az alábbi időpontokban regisztrálunk osztályokat:  10:00, 11:00, 12:00, 13:00
Ajánlott korosztály: 7-12. évfolyam
A program regisztrációköteles! Regisztrálni a muzeumpedagogia@mnm.hu címen lehet.


10:30  | Női sorsok, férfi sorsok

Titkok, legendák, híres és eddig ismeretlen történetek, női és férfi sorsok.

Tematikus tárlatvezetés keretében izgalmas, híres, vagy hírhedt történelmi alakokkal ismerkedünk, elsősorban a 16. és 17. századból szemezgetünk. Milyen volt egy anya vagy egy apa több száz évvel ezelőtt? Hogyan és mikor házasodtak a fiatalok? Hogyan zajlott egy 17. századi esküvő? Mi számított botránynak, mit jelentett akkor a romantikus gesztus?

Barangoljunk közösen a régmúlt idők házasság történetében és ismerjük meg mit mesélnek a féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik az esküvők és házasságok évszázados történetéről.

Ajánlott korosztály: 7-12. évfolyam
A program regisztrációköteles! Regisztrálni a muzeumpedagogia@mnm.hu címen lehet.


11:30 | Mit üzen a kicsapott legyező?

Már az is sokat elárul egy hölgyről, hogy hogyan nyitja ki a legyezőjét. Nem is gondolnánk, hogy egy vallomás, egy titkos találka meghívása is közvetíthető vele. A barokk királyi udvaroktól a boldog békeidők pezsgő világáig korzózunk az etikett rejtelmeiben.

Ajánlott korosztály: 7-12. évfolyam
A program regisztrációköteles! Regisztrálni a muzeumpedagogia@mnm.hu címen lehet.


10:30 | Minden sikeres nő mögött...

Milyen szerep jutott a családban egy nőnek? Házasodhattak-e egyáltalán szerelemből? Miről mesél egy fekete gyászruha, egy fotó vagy egy szobabelső? Kik voltak a magyar történelem legérdekesebb nőalakjai? Mit tudunk az életükről? Tematikus tárlatvezetésünkön ezeknek a kérdéseknek eredünk a nyomába. A tárlatvezetés kérhető bontásban is, a középkori-kora újkori, valamint a 19-20. századi nőalakokra koncentrálva.

Ajánlott korosztály: 7-12. évfolyam
A program regisztrációköteles! Regisztrálni a muzeumpedagogia@mnm.hu címen lehet.


13:00-15:00  LovehiStory | Múzeumi Kvízjáték Diákoknak

Vajon milyen történetek rejtőznek a múlt szépséges menyasszonyai mögött? Szerelemből, vagy érdekből házasodtak? Mit éreztek esküvőjük nagy napján? Milyen szerep jutott nekik a házasságban? A szépségért valóban meg kellett szenvedniük?

Tarts velünk és három izgalmas előadás során betekinthetsz a magyar menyasszonyok életének, sorsának és esküvőjének titkokkal teli labirintusába.

Középiskolás osztályok jelentkezését várjuk, hogy csapatban teszteljék tudásukat a Magyar Menyasszony kiállítás, különleges kvízversenyén.

A verseny kihívásokban és izgalmakban bővelkedik, és nem csak a diákok tudását, hanem a csapatmunkát, kreativitás és a stratégiai gondolkodást is tesztelni fogja. Az első helyezettek nem csak a dicsőség koronáját hozhatják el, hanem különleges ajándékokat is nyernek a Magyar Nemzeti Múzeumtól!

Ajánlott korosztály: 9-12. évfolyam
A program regisztrációköteles! Regisztrálni a muzeumpedagogia@mnm.hu címen lehet.


Vissza