Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Félmilliárdos fejlesztést jelentettek be Zsámbékon

Gazdasági rovat > Zsámbék

2022-03-08


zsambek_alex.jpgAz Alex Fémbútor Kft. 566 milliós fejlesztéssel új üzemcsarnokot épít. A 283 milliós állami támogatással az intézményi bútorozás egyik vezető hazai gyártójának számító családi cég megőriz 150 munkahelyet, s a magyar bútorgyártás is nagyot lép előre, miután a 16 ezer embert foglalkoztató ágazat termelési értéke a tavalyi 29 %-os növekedéssel elérte a 300 milliárdot.Az egymással párhuzamos válságok idején nyugalomra, megfontoltságra és tapasztalatra van szükség a kormányok részéről - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 7-én Zsámbékon az Alex Fémbútor Kft. beruházásának bejelentésén. "Az elmúlt évtizedet valószínűleg nem túlzás a válságok korának nevezni, és amikor már azt hittük volna, hogy talán túl vagyunk a nehézségeken, akkor háború tört ki a szomszédságunkban".

Mindenekelőtt a koronavírus-járványt övező gazdasági krízisről beszélt, rámutatva, hogy a kormány a segélyalapú pénzosztás helyett a munkanélküliség megelőzésére fókuszált, s meghirdette az ország történetének legnagyobb beruházásösztönzési programját. Szerinte ez a stratégia eredményesnek bizonyult, és Magyarország tavaly minden idők legsikeresebb évét zárhatta gazdasági szempontból, ugyanis megdőlt a rekordja a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének, a foglalkoztatottságnak, a beruházásoknak és az exportteljesítménynek is. "Ezzel, hogy higgadt, nyugodt döntéseket hoztunk, nem összevissza kapkodtunk, sikerült a világjárvány nyomán előálló gazdasági kihívásokat legyőzni" - fogalmazott.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az utóbbi másfél-két évben több mint harminc iparág 1434 vállalatának beruházását támogatta a kormány, aminek nyomán 1700 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg, így hozzájárulva 270 ezer munkahely megvédéséhez. Közölte, hogy ez idő alatt Pest megyében 170 beruházásról született megállapodás 104 milliárd forint értékben. Ehhez az állam 38 milliárd forint támogatást adott, hozzájárulva több mint 31 ezer munkahely megőrzéséhez. Emellett kitért arra is, hogy a programban részt vevő cégek 80 százaléka magyar tulajdonban van, az eredmények pedig igazán majd csak az elkövetkező időszakban mutatkoznak meg, amikor működésbe lépnek az új kapacitások.

Az Alex Fémbútor Kft. az 566 millió forintos fejlesztés keretében új üzemcsarnokot épít Zsámbékon. Az állam által 283 millió forinttal támogatott projekt nyomán az intézményi bútorozás egyik vezető hazai gyártójának számító, családi cég megőriz 150 munkahelyet. A miniszter leszögezte, hogy ezzel a magyar bútorgyártás is nagyot lép előre, miután a 16 ezer embert foglalkoztató ágazat termelési értéke a tavalyi 29 százalékos növekedést követően elérte a 300 milliárd forintot. Hozzátette, hogy a vállalat célja a mostani 25 százalékos exportarány megduplázása, ami fontos a magyar gazdaság szempontjából is, miután a kiviteli teljesítmény adja a bruttó hazai termék (GDP) nagyjából 85 százalékát.

Menczer Tamás külügyi államtitkár, Pest megye 2. számú választókerületének kormánypárti képviselőjelöltje kiemelte, hogy a fejlesztés túlmutat önmagán, ahogy minden, a sorozatos válságok közepette létrejövő beruházás is. Mint mondta, ezekért rengeteget kellett dolgozni, nem maguktól valósultak meg. (MTI)

zsambek_alex.jpg

Karasszon Mihály ügyvezető igazgató, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjelöltje, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Karai Csaba, a cég alapítója és Karai Levente, a cég tulajdonosa az Alex Fémbútor Kft. beruházásának bejelentésén Zsámbékon 2022. március 7-én. Az intézményi bútorozás egyik vezető hazai gyártójának számító, családi cég 566 millió forintos fejlesztés keretében új üzemcsarnokot épít. Az állam által 283 millió forinttal támogatott projekt nyomán a cég megőriz 150 munkahelyet. MTI/Koszticsák Szilárd


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg