Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Fogaskerekű, Normafa, Városmajor, Csillebérc

Gazdasági rovat > Pest megye

2022-07-25


A fogaskerekű felújítását nem lehet megúszni, üzemképes állapotba kell hozni, mert ma nem biztonságos – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere. Velkei Tamás kérdéseire válaszolva rámutatott: a tervek már elkészültek, a kerület pedig védi a területet, hogy ne építse be senki. Beszélt a Normafa fejlesztéséről, a megújuló Városmajorról és a csillebérci lehetetlen állapotokról is.– A hegyvidékiek, de az egész főváros kedvelt kirándulóhelye a Normafa, ahol korábban már megnyitották a közönség előtt az új parkolót és a látogatóközpontot, márciusban egy új öltözőt, májusban pedig megkezdték a büfébódék bontását. Milyen fejlesztésekre számíthatnak még a területen a természet szerelmesei?

– Jelenleg a síház rendbetétele zajlik, ami szimbolikus centruma a Normafának, egyben a terület legismertebb része. A műemléki épületet eredeti állapotában állítjuk helyre, megnyitjuk az előterét, míg a kilátást nyújtó gerinc felé egy modern pavilonnal egészítjük ki. Egy étterem működik majd itt, együttműködve a látogatóközpont konyhájával. A palánkokkal körülvett gazdasági udvart, bódékat lebontottuk, a rétesezőt és a lángossütőt az egykori parkoló helyére telepítettük át egy sokkal szebb, modernebb pavilonsorba.

– Milyen vélemények érkeztek a parkolóval kapcsolatban, megszokták az emberek?

– Jól működik, bár még mindig bejönnek néhányan a régi Eötvös úton, amelyet még idén, a Normafa úttól szintén lezárunk, és meghosszabbítjuk a János-hegyi sétány futópályáját a parkolóig, illetve a Normafa út öbléig. Itt behajtásgátló sorompót is felállítunk. Idén át tudjuk adni az Anna-rét melletti szánkó- és sífutópályát, és bízunk benne, hogy a rövidebb, gyerekeknek szánt lesiklópálya is elkészül.

– Mi marad a következő évekre?

– Az egykori Sport Hotel helyén a lombkoronasétányt már elkezdtük építeni, de ennek a beruházásnak nem tett jót a háború és a válság, kénytelenek voltunk egyelőre félbehagyni a munkálatokat. Megvalósítására 2023–24-ben kerülhet sor. Két nagy terület van ezen kívül, amit bizonytalannak érzek, a Normafa megközelítését szolgáló nagy projektek, a fogaskerekű és a libegő felújítása. Mindkettőben a kormány és a főváros együttműködése lenne kívánatos, ami gyakran döcög. Nem akarok igazságtalan lenni, mert alapvetően nem ez a programelemek késlekedésének az oka, hanem a forrásigény.

– Korábban azt nyilatkozta, a Normafa fejlesztésével kapcsolatban voltak viták, de nem pártpolitikai alapon. Miként sikerült a kerületben a nagypolitikától eltérő konstruktív együttműködést megvalósítani?

– Szerencsénk volt.

– Nem hinném, hogy pusztán a szerencsén múlt.

– Talán az is szerepet játszott benne, hogy volt egy kerületi népszavazás, amelynek végeredménye rámutatott: nagyon nagy a Normafa rendbetételének támogatottsága. Valószínűleg ezért fontolták meg az ellenzéki pártok, hogy érdemes egy jó program mellé állni, és ne csak azért is ellenezni azt.

– A Normafa mellett található a csillebérci üdülőövezet, amelynek több ingatlanjára az önkormányzat építési tilalmat rendelt el tavasszal. Miért volt erre szükség?

– A csillebérci üdülőterület nagyon különös része a kerületnek. Négy-öt helyrajzi számon több száz tulajdonos van összeláncolva osztatlan közös tulajdonban. Nincsenek szabályozott közutak, járdák, az utak többségén nem férnek el a tűzoltók vagy a mentők. Nincs csatorna és közvilágítás. Kétszáz négyzetméteres törpetelkektől az ezerötszáz négyzetméteres, kacsalábon forgó villákig terjednek a telekhányadok. Sikerült néhány problémát orvosolni a területen, ilyen például a vízellátás, a szemétszállítás, de az alapvető célunk az, hogy lehetővé tegyük: mindenki 1/1 tulajdonosa lehessen a saját maga által birtokolt tulajdoni hányadnak. Nem könnyű a helyzet, mert számos jogszabály alól kell felmentést kérnünk. Mivel szinte követhetetlen, ki építkezik, melyik területnek, ki a tulajdonosa, valamennyiünk érdeke, hogy ellenőrizhető tulajdonosa legyen minden teleknek. Azért hogy egyesek ne kezdhessenek lázas építkezésbe a szabályozatlan időszakot kihasználva, elrendeltük a változtatási tilalmat.

A teljes cikk az alábbi linkre kattintva olvasható.


Vissza