Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Göböl Zsolt a megye díszpolgára

Közélet > Pest megye,Biatorbágy

2022-12-12


pestmegye_Szabo_Gobol_Biro.jpgDecember 9-én az évente megrendezett Megyenapon adták át  a megyei díjakat az arra érdemeseknek, köztük Budajenő Kulturált Települési Környezet Díjat, a biatorbágyi Rack Ferencné Nemzetiségekért Díjat, a szintén biatorbágyi Pénzes Ferenc Az Év Polgárőre Díjat, az ugyancsak biatorbágyi Barackvirág Gyermek Néptáncegyüttes pedig Pest Megye Népművészetéért Díjat vehetett át.Pest Megye Közgyűlése 1999-ben határozott úgy, hogy december 4. napját Megyenappá nyilvánítja, annak emlékére, hogy Pest-Pilis-Solt vármegyét 363 évvel ezelőtt, 1659. december 4-én alapították. Az ünnepséget Bíró Barna Botond, a Hargita Megyei Tanács alelnöke nyitotta meg, majd Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke köszöntötte.

Pest Megye Közgyűlése díszpolgári címet adományozott dr. Göböl Zsoltnak, a Szent Rókus Kórház főigazgatójának.

pestmegye_Szabo_Gobol_Biro.jpg

Szabó István, dr. Göböl Zsolt, Bíró Barna Botond

Göböl Zsolt 1979-ben szerezte meg általános orvosi diplomáját a Szegedi Orvostudományi Egyetemen és ebben az évben kezdett el dolgozni a Szent Rókus Kórház sebészeti osztályán. Később orvos-igazgatója, majd főigazgatója lett a korábban megyei fenntartásban lévő intézménynek. Pályafutása során mindvégig törekedett a betegekkel és munkatársakkal kialakított jó kapcsolatra. Az évek során folyamatosan képezte magát, valamint a kórház dolgozóinak is számos továbbképzést szervezett. Kiváló vezetői tudásával és következetesen végrehajtott intézkedéseivel elnyerte dolgozóinak elismerését és tiszteletét. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Szent Rókus Klinikai Tömb rektori biztosa.
Több évtizedes gyógyító tevékenysége elismeréséül kapott Pest Megyéért Emlékérmet 2018-ban, tavaly pedig a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

A közgyűlés Pest Megyéért Emlékérmet adományozott Dudinszky Györgynének a szociális területen elért kimagasló eredményeinek és társadalmi szerepvállalásának elismeréséül.

Dudinszky Györgyné 53 éve foglalkozik hátrányos helyzetű gyermekekkel. Olyan fiataloknak tette elviselhetőbbé a mindennapokat, akikről a szülők vagy lemondtak vagy nem tudták biztosítani az élethez szükséges minimális feltételeket.
1970-től egészen 2000-ig volt az abonyi József Attila Nevelőotthont intézmény meghatározó alakja, majd 2008-ig a Pest Megyei TEGYESZ Abonyi Lakásotthonát vezette. Munkája mellett a 1998 és 2002 között a Pest Megyei Közgyűlés képviselőjeként is a rászoruló gyermekek segítette. Nyugdíjasként is aktív életet él. Jelenleg nevelőszülői tanácsadó a Szent Rita Nevelőszülői Hálózatnál.
Dudinszky Györgyné nem csak nevelő és tanító volt az elmúlt évtizedekben, hanem több mint ezer Pest megyei gyermek pótmamája, akire mindig lehetett számítani.

A közgyűlés Pest Megyéért Emlékérmet adományozott Pál Lajosnak a zeneművészet területen elért kimagasló eredményeinek és társadalmi szerepvállalásának elismeréséül.

Pál Lajos és családja 1999-ben költözött Püspökhatvanba, ettől az időtől óriásit fejlődött a Galga mente zenei kultúrája.
Csak Püspökhatvanból négy diákja szerzett diplomát a Zeneművészeti Egyetemen. Pál tanárúr 44 éves tanári pályafutása alatt nemcsak a diákjaira volt nagy hatással, hanem környezetére is.
Tevékenysége megváltoztatta környezete kapcsolatát a zeneművészettel és a hagyományőrzéssel. Több színházi produkció zenei szerkesztője volt az elmúlt húsz év során.
Tevékenységének szakmai elismerését fémjelzi, hogy 2015-ben a Magyar Kultúra Lovagja címet nyerte el.

A közgyűlés Pest Megyéért Emlékérmet adományozott Oroszi Zsuzsannának a sport területén elért kimagasló eredményeinek és társadalmi szerepvállalásának elismeréséül.

Oroszi Zsuzsanna gyerekkorától kezdve folyamatosan atletizált, fő száma a súlylökés volt. A Tanárképző Főiskola, valamint a Testnevelési Főiskola elvégzését követően lakóhelyén, Verőcén helyezkedett el, mint testnevelő tanár.
A testnevelési órák mellett diákoknak tartott atlétika edzést. Közel 20 évig a Pest Megyei Önkormányzat munkatársa volt, jelentős szerepet vállalt a megyei sportélet, valamint diáksport szervezésében.
2011. óta a Magyar Diáksport Szövetség atlétika sportág albizottságának vezetője, 2013-tól a Magyar Atlétika Szövetség elnökségi tagja. 2017 óta a Magyar Paralimpiai Bizottság atlétika szakág szövetségi kapitánya.
Munkáját számos kitüntetéssel ismerték el, 2013-ban például az Európai Atlétikai Szövetség „Női vezető” elismeréssel jutalmazták.

Pest Megye Közgyűlése Pest megye külkapcsolataiért elismerést adományozott Elekes Gyulának a Hargita megye és Pest megye közösségeit erősítő szakmai, társadalmi és emberi kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett tevékenységéért.

Elekes Gyula képzőművész a marosvásárhelyi Művészeti Líceum grafika szakán végzett 1979-ben. Zománc művein szülőföldjének, a Székelyföld népművészetének motívumvilágát és annak szimbolikus tartalmait dolgozza fel, értelmezi újra.
Ő találta ki és építtette meg a Szent Korona nagyított másolatát. Először kartonból és pálcikákból készítette el az installáció makettjét, majd kivitelezőt keresett hozzá. A méreténél fogva igen látványos, öt méter magas és öt méter átmérőjű modell időtálló anyagból készült. Az installáció először Erdélyben, aztán Pest megye számos településén látható volt Visegrádtól Ráckevéig. Munkájának pedagógiai célja van: felfrissíti az eddigi ismereteket, ugyanakkor plusz információkat is ad a Szent Korona történetéről.

Pest Megye Közgyűlése Pest Megye Művészetéért Díjat adományozott Kovács Évának a kultúra megőrzése és népszerűsítése érdekében végzett munkájáért.

Kovács Éva a dabasi Múzsák Alapfokú Művészeti Iskola egyik alapító pedagógusa, 2008 óta az igazgatója. Zenepedagógusként sok száz tanítványával ismertette és szerettette meg a hangszerek, a zene, különösen a komolyzene iránti fogékonyságot. Zenetanári, kultúraközvetítői munkásságával sokat tett Dabas város kulturális életének fejlesztéséért. Iskolája művészeti programjai, versenyei továbbképzései a térségben is meghatározó események. Növendékei a városi kulturális és közösségii élet résztvevői, megannyi kulturális esemény művészeti programjának megálmodója, szervezője. Három évtizede szűkebb pátriája hűséges polgáraként példamutató módon szolgálja Dabas város és térsége közösségét, a kulturális élet folyamatos fejlődését.

Pest Megye Közgyűlése Év Gazdálkodója Díjat adományozott Szomor Dezsőnek az állattenyésztés és feldolgozás területén elért kimagasló eredményeinek elismeréséül.

Szomor Dezső vállalkozóként Dömsödön és a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi területin őshonos magyar haszonállat-fajták tenyésztésével és feldolgozásával foglalkozik. A Szomor Ökofarmon tradicionális tartási körülmények között nevelkedő állomány gerincét olyan fajtiszta egyedek adják, mint a szürkemarha, mangalica, bivaly és a rackajuh. Mintagazdaságában rengeteget tesz az őshonos állatfajták megmentéséért, a szikes, vízjárta legelők hasznosításáért. Az ország legnagyobb egyedszámú, közel 3000 példányos szürkemarha állománya tartja karban a pusztát. 2010-ben megnyitotta húsfeldolgozó üzemét Dömsödön, aminek fő profilja a magyar szürkemarha hús feldolgozása.
A hagyomány és az innováció együttes értéke jelenik meg Szomor Dezső munkásságában, amellyel Európában és Magyarországon is Dömsöd hírnevét öregbíti.

Pest Megye Közgyűlése Év Iparosa Díjat adományozott a Kun Cukrászatnak vállalkozásában és a cukrászat területén elért sikerei elismeréseképpen.

A Kun testvérek – Péter és Miklós – 2015-ben nyitották meg a KUN Cukrászműhelyt, amellyel egy régóta dédelgetett álmuk vált valóra. Eleinte családi vállalkozásként működött, ma már több mint 10 fő dolgozik a Cukrászműhelyben. A testvérek mindig is közösségteremtő szellemiségűek voltak, ezért fontos számukra egy jó hangulatú és állandó csapat, ugyanakkor elvárják, hogy kollégáik is magas színvonalú szakmai tudással rendelkezzenek. Mindketten minőség orientáltak és végtelenül maximalisták. A cukrászda viseli Dunakeszi várossá válásának 40. évfordulója alkalmából megrendezett Dunakeszi Város Tortája verseny rangos címét. A lelkesedésük nem hagyott alább, keresik az új irányzatokat, képzik magukat, s fejlesztenek. Cukrászdájuk mára már kivívta a város, s talán a környező városok elismerését is.

A közgyűlés Év Kisvállalkozója Díjat adományozott a Herbatea Manufaktúrának a minőségi élelmiszerek népszerűsítésében, a hagyományok megőrzésében és megújításában elért sikerei elismeréseként, mellyel hozzájárult közössége és a helyi gazdaság fejlődéséhez.

A szokolyai Herbatea Manufaktúrát 2011-ben alapította Ulicsák Tamás családi vállalkozásként. A cél az volt, hogy a kiváló minőségű, a Kárpát-medencében honos gyógynövények ismeretét és szeretetét átadja vásárlóinak.
Mottójuk: A gyógynövények lehetnek jóízűek és hozzájárulnak az egészséges, boldog élethez. A termékpaletta válogatott gyógynövényeket tartalmaz, melyekből kiváló minőségű gyógynövényes mézet, fűszereket, szirupokat és teakeverékeket készítenek. Nagy gondot fordítanak arra, hogy jó minőségű élelmiszert juttassanak el vásárlóikhoz. A vállalkozás az elmúlt 10 évben végig töretlenül növekedett. Ez nemcsak a kiváló termékeknek, de az évről évre visszaforgatott és befektetett nyereségnek is köszönhető.
A díjat Ulicsák Tamás ügyvezető vette át.

Pest Megye Közgyűlése Év Polgárőre Díjat adományozott Pénzes Ferencnek személyes példamutatása, a Biatorbágyon élő emberek biztonsága és a helyi közösség fejlődése érdekében vállalt erőfeszítései elismeréseként.

Pénzes Ferenc 2001-ben kapcsolódott be Biatorbágy Város közbiztonságát megerősítő munkába, és 2015-től lett a Biatorbágyi Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökhelyettese, amelynek egyik megszervezője és alapítója is. A klasszikus polgárőr feladatokon kívül igen komoly munkát fejt ki a városi ifjúságvédelemben is, mivel aktív szervezője a Biatorbágyi Ifjúsági Bűnmegelőzési Klubnak. Pénzes Ferenc közreműködésével derítettek fel kábítószer ültetvényt; fogtak el lakásbetörőt; és volt, mikor egymaga fülelt le kerékpár tolvajt. A nap 24 órájában a lakosság rendelkezésére áll, bármely felmerülő problémában igyekszik segíteni a hozzá fordulóknak.

Pest Megye Közgyűlése Év Tűzoltója Díjat adományozott Antal István Józsefnek a közösség biztonságát fenyegető helyzetekben mutatott helytállása, az emberi élet megőrzése, és a veszélyhelyzetek megelőzése érdekében tett erőfeszítései elismeréseképpen.

Antal István Zsolt, a Szentendrei önkéntes tűzoltók parancsnoka számtalan bevetés alkalmával segített embertársain, mentett életet, keresett eltűnt személyt. Tűzoltóként kárelhárítás során sok tapasztalatot szerzett, melyet megoszt bajtársaival, sok figyelmet fordít az utánpótlás nevelésre, képzésre. Kiváló kockázatelemző, problémamegoldó, irányító és szervező képességgel rendelkezik, parancsnoki munkájával példát mutat, fáradhatatlanul vesz részt a kárelhárítási feladatokban, szervezi a szolgálatot, vagy a tűzoltó gépjárművek, szakfelszerelések javítását, karbantartását. Tagja a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnak és a nemzetközi szinten is bevethető HUSZÁR Mentőszervezetnek. Az idén nyáron az aszályos időjárás miatt bekövetkezett nagy kiterjedésű tüzek oltásában is részt vett Tatárszentgyörgyön, Csemőn és Pilisszentlászlón.

A Közgyűlés Nemzetiségekért Díjat adományozott Rack Ferencnének a német nemzetiségi kultúra közvetítésében elért eredményeiért, mellyel hozzájárult a német-magyar kulturális összetartozás erősítéséhez.

Rack Ferencné 1993-ban Német Nemzetiségi Tagozatot hozott létre az iskolában, melynek vezetője lett, s amely igazgatásával 2012-től Ritsmann Pál Német Nemzetiségi Általános Iskola néven működik tovább. Biatorbágy német testvérvárosának fáradhatatlan kapcsolattartója, a több mint 20 éve tartó cserediákprogram működtetőjeként elévülhetetlen a szerepe. Munkája eredményeként néhány éve német nemzetiségi óvodai nevelés is folyik a városban. Emlettett az egyik alapítója a Biatorbágyi Fúvószenekar és Füzes Népitánc Együttesnek és a Tiefe Wurzein (Mély Gyökerek) Alapítványnak. A Turwaller Stammtisch Német Nemzetiségi Kultúráért Egyesület létrehozása szintén a nevéhez köthető, melynek 2005 óta elnöke is.

Pest Megye Közgyűlése Pest Megye Környezetvédelméért Díjat adományozott Papanek Lászlónak környezetvédelmi tevékenysége elismeréseként.

Nemcsak a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósági és egyetemi oktatói munkáját végzi lelkiismeretesen, hanem nagy szakmai tudással és odaadással szolgálja a környezetvédelem és természetvédelem ügyét Pest megye egész területén és azon túl is. Az Ipoly-mentén 1996 óta segíti a vízminőségjavítást és a vízkészletgazdálkodást szakmai tudásával: részt vett a természetvédelmi szempontból kiemelten fontos hallépcsők építésekor Ipolytölgyes és Tésa térségében; jelentős szerepet vállalt a víziturizmus fejlesztésében és az új Ipolyhidak előkészítésében is. Segített a Ráckevei-Dunán az olajszennyezett terület rekultiválásában. Tette ezt úgy, ahogyan több évtizede is dolgozik a Kis-Duna és környezete sorsáért.
Számos árvízvédekezésben is részt vett a Duna és a Tisza mellett is. Előadásokat tart az egyetemen kívül, amelyekben a víz fontosságára, erejére, a természet és ember törékenységére hívja fel a figyelmet. (A plakettet Ruzics Csilla festőművész készítette.)

Pest Megye Közgyűlése Pest Megye Környezetvédelméért Díjat adományozott a Simándy József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának környezetvédelmi tevékenysége elismeréseként.

Az iskola nevelési programjában kiemelt szerepet tölt be a környezet megismerése, megtapasztalása, védelme. Fontosnak tartják, hogy a gyerekek tapasztalatot szerezhessenek a terepviszonyok sokféleségéről, tanuljanak meg alkalmazkodni a külső helyszíneken. Sokrétű tapasztalatra és ismeretszerzésre ad lehetőséget a kihelyezett odúk, madáretetők és itatók elkészítése, megfigyelése. Az iskola céljai közt szerepel – együttműködve a közösségekkel – erősíteni a település önfenntartó képességét, feltárni annak lehetőségeit és hasznosítani saját erőforrásait. A környezetvédő szemlélet és magatartásforma kialakítására és terjesztésére törekednek. Társadalmi összefogásuk elősegíti a városban élő emberek életminőségének javítását. A díjat Siposné Varga Edit intézményvezető vette át. (A plakettet Ruzics Csilla festőművész készítette.)

Pest Megye Közgyűlése Kulturált Települési Környezet Díjat adományozott Budajenő Község Önkormányzatának a település számos építészeti értékének példaértékű megújításáért.

Az önkormányzat 2006-ban kezdett bele abba a mai napig tartó átfogó falufejlesztésbe. Az elmúlt években megújult, és megfelelő hasznosítást kapott a műemlék Magtár épület, amelynek az ott kialakított tó, a sétautak, a hangulatos pihenőhelyek esztétikus, kikapcsolódásra alkalmas környezetet biztosítanak. A falu műemléki magjában megépült óvoda; a régi óvoda helyén megvalósult Jeine Udvarház; a Hagyományőrzők Háza részletekre is odafigyelő felújítása; és a korábban díjazott intézményközpont további beruházásai egy csodálatos településközpont létrehozását eredményezték. A temetőben megépült az eddig hiányzó stációépítmény és számos kőkereszt, sírkert kapott megújult arculatot. E tervszerű fejlesztések az egész település megjelenésére hatással vannak, és a falu főutcáján végig haladva, a kisebb utcákba betérve is érezni azt az egységes jelleget, ami a gondoskodó kezek munkáját dicséri.
A díjat Budai István polgármester vette át.

Pest Megye Közgyűlése Pest Megyei Sport Díjat adományozott Németh Andrásnak a kézilabdázásban elért kimagasló eredményei elismeréséül, mellyel nemzedékek számára mutatott példát a sport iránti szeretet erejéből.

Németh András többszörös magyar és osztrák bajnok kézilabda-mesteredző. A magyar női válogatottat három világbajnokságon és két Európa-bajnokságon irányította, 2005-ben világbajnoki bronzérmet nyert. A Váci női kézilabdacsapatát a 2009–2010-es bajnokságban bronzéremig vezette, ami a csapat történetének legnagyobb sikere volt. A váci klubnál szakmai igazgatóként is dolgozik, emellett a mai napig jelentős oktató-képző tevékenységet folytat az utánpótlásban. Munkájának köszönhetően több száz Pest megyei fiatal választotta a kézilabdát sportjának. A díjat Kis-Máténé Kirsner Erika, a Praktiker-Vác ügyvezetője vette át.

A Pest Megyei Népművelők Egyesülete 1996-ban alapította a Feketedió díjat, amely a Vármegyeháza Díszudvarában egykor állt fáról kapta a nevét. A díjat azok a közművelődési szakemberek nyerhetik el minden évben, akik kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtottak. Az egyesület elnöksége Fekete Dió Díjat adományozott Bálint Jánosnénak, a dabasi Kossuth Művelődési Központ, Kossuth Ház Galéria és Kerekes László Alkotóház munkatársának.

Bálint Jánosné Erzsike 20 éve dolgozik a dabasi intézményben. A művelődési központban meghatározó feladatokat lát el a művelődő közösségek, köztük elsősorban a népzenei és néptánc csoportok foglalkozásainak, nyári szaktáborainak és a nyugdíjas klub találkozásainak, kirándulásainak szervezésében. Az intézmény sikeres nagyrendezvényeinek, különböző programjainak, táborainak motorja, közönségkapcsolatainak irányítója. Bálint Jánosné Erzsike a Pest Megyei Népművelők Egyesületének nem csupán tagja, de az elmúlt húsz év valamennyi szakmai tanácsokozásának, programjának, tapasztalatcseréjének egyik szervezője is. Feladatai elvégzése során szerény, szakmai alázata, a közösségekért végzett tevékenysége elismeréseként méltó a Feketedió Díjra. (A díj: vörös márvány posztamensen bronz kisplasztika, Janzer Frigyes Munkácsy díjas szobrász alkotása.)

A Pest Megye Népművészetérét díjat olyan személyek és közösségek kaphatják, akik tevékenységükkel a megye szellemi kulturális örökségéért, hagyományainak megőrzéséért, átadásáért, élővé tételéért kiemelkedően sokat tesznek. A Közép-Magyarországi Folklórszövetség Pest Megye Népművészetéért Díjat adományozott a Barackvirág Gyermek Néptáncegyüttesnek.

A Barackvirág Táncegyüttes Biatorbágy szemefénye. Az együttes nemcsak az iskolai rendezvényeken képviseli az intézményt, de a város hagyományőrző, népművelő tevékenységébe bekapcsolódva a település kulturális életének is meghatározó szereplője. Csoportos eredményeiken túl szólótáncverseny-díjakat értek el táncosaik, a Nemzeti Színház több előadásának gyermekszereplőiként is bizonyítják rátermettségüket, viszik az iskola és Biatorbágy jóhírét szerte az országban. Munkájukkal, kitartásukkal, minőség iránti igényükkel és mindazért, amit a szellemi kulturális örökség megtartása érdekében tesznek érdemelték ki a Pest Megye Népművészetéért díjat.
Az együttes vezetői: Strack Orsolya és Kovács Gábor. A díjat Strack Orsolya vette át.

A Közép-Magyarországi Folklórszövetség Pest Megye Népművészetéért Díjat adományozott Heiger Józsefnek.

Heiger József két évtizeden át volt százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes tagja, majd 2018-ban csatlakozzak az akkor alakuló gödöllői Urban Verbunk társulathoz. Azóta egy új fejezet vette kezdetét az életében, napközben hivatásos táncosként, délutánonként pedig néptáncpedagógusként tölti napjait. A társulat a táncművészet egy új ágát kívánja megteremteni és a mai felfokozott ingerekkel együtt rezgő emberekre kíván hatni. Így találkozik az autentikus néptánc az újító szellemiséggel. A százhalombattai Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a gödöllői Urban Verbunk Junior Alapfokú Művészeti Iskolában is tanít. Pedagógus pályafutása során több száz gyermeket tanított, közülük egy teljes százhalombattai generációt kigyermekkoruktól kezdve egészen ifjúsági korukig, akik hamarosan a felnőtt együttes táncosai lesznek.

A Közép-Magyarországi Folklórszövetség Pest Megye Népművészetéért Díjat adományozott Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lilinek.

Fundák Krsitóf és Fundák-Kaszai Lili Pest megyében meghatározó alkotók, és pedagógusok. A százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes társművészeti vezetői, a megyei rendezvények rendszeres szervezői, résztvevői. 2009 óta dolgoznak együtt, 2014-ben a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató műsor győztesei lettek szóló-, és páros tánc kategóriában. 2018-ban megalapították a Foundry Dance Theatre-t. A társulat ars poeticája a közös alkotás, a gondolatok öntödében történő nemesítése és összeolvasztása, melyek formába öntéséhez a Kárpát-medencében megtalálható anyanyelvi mozgáskincsre támaszkodnak. Munkásságuk jelentősen hozzájárult a megyei népművészeti élet kiteljesedéséhez.

forrás. Pest Megye Önkormányzata


Vissza