Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Interaktív információs tábla várta a pünkösdi zarándokokat

Panoráma > Budakeszi,Telki

2022-06-08


Pünkösd péntekén ért Gyimesbükkre a Boldogasszony zarándokvonat, fedélzetén Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárral, aki a háborúval szemben a békesség megőrzését tartotta a zarándoklat fő céljának. Idén egy harminc fős budakeszi küldöttség is ellátogatott a pünkösdivasárnapi programokra a gyimesi határhoz.gyimesbukk_interaktiv_tabla_foto_NORI.jpg

Pünkösdvasárnap Gyimesbükkbe érkezett a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors összekapcsolt szerelvénye, a zarándokok az ezeréves határnál részt vettek a Pünkösdi Forgatag elnevezésű találkozón.

Stratégiai együttműködés egyik állomása az interaktív tájékoztató tábla kontumáci kápolnánál

A tavaly megújult Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI), melynek főigazgatója, Telki volt alpolgármestere, a Gyimesbükkel kialakított testvértelepülési kapcsolat motorja, kiemelt figyelmet fordít a határon túli nemzeti jelentőségű emlékhelyeknek, melynek keretében együttműködik a határon túli emlékhelyek fenntartásában érintett helyi társadalmi szervezetekkel és új, Kárpát-medencei magyar emlékhelyeket bemutató, online adatbázist fejleszt. A stratégiai jelentőségű együttműködés a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, Gyimesbükk Község Önkormányzata, a Gyimesbükki Római Katolikus Egyházközség és a NÖRI között jött létre.

gyimesbukk_nori1.jpg

gyimesbukk_nori2.jpg

gyimesbukk_nori5.jpg

A berendezés, amely az emlékhely egyik felújított épületében kapott helyet, a Tatros völgye, azaz Gyimes „Patakország” – benne kiemelt figyelemmel a Hargita megye határán túl fekvő, még éppen hogy többségi tömbmagyarság által lakott, Bákó megyei Gyimesbükk – történelmét, lelkiségét, fontos látnivalóit, emlékhelyeit és aktuális programjait mutatja be három nyelven (magyarul, románul és angolul) az odalátogató zarándokoknak és turistáknak. A kísérleti – és reményeik szerint a jövőben számos helyen felállítható – rendszer célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a Kárpát-medence magyar történelem szempontjából fontos emlékhelyeire, helyszíneire és történelmi személyiségeire. A fejlesztés része annak az idén elindított, több éves programnak, amelynek keretében a Miniszterelnökség háttérintézményeként működő Nemzeti Örökség Intézete hazai és határon túli partnerek, valamint a Kárpát-medence látogatóközönsége segítségével össze kívánja gyűjteni, regisztrálni és egy informatikai fejlesztésen keresztül bemutatni az összes magyar vonatkozású, határon túli emlékhelyet, legyen az történelmi sír, vár, kastély, templom, középület, park, szobor, emlékház vagy emléktábla.

BKA_logo_honlap.jpgA tájékoztató tábla idén pünkösdkor kezdte meg működését, amelyhez a Budakeszi Kultúra Alapítvány a vasúti őrház 2008-as felújítása óta Gyimesbükkön és környékén kifejtett tevékenységük során keletkezett fényképgyűjteményének egy részét a fejlesztő NÖRI rendelkezésére bocsátotta.

Szintén a Gyimesekben, a Gyimesfelsőlokon található Sáj-szigeten vasárnap 18 órától közönségtalálkozót szerveztek a marosvásárhelyi rádió szerkesztőjével, Sármási Bocskai Jánossal. 19 órától ünnepélyesen megnyitották a nemzeti összetartozás napja gyimesfelsőloki eseményeit, közreműködött a TatrospArt tánccsoport, valamint a Gyimesvölgye Férfikórus és az Ördögszekér zenekar. Az estét 20:30-tól a Republic együttes koncertje zárta.

forrás: maszol.ro; NÖRI; Iránytű

Kapcsolódó cikkünk: Hitünk és nemzetünk kapuja - 2013-06-10


Vissza