Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kápolna épül a domonkos nővérek rendházánál

Közélet > Budakeszi

2020-11-04


bkeszi-domonkos_alapko_MTI_SzigetváriZsolt.jpgAmikor templomot építünk vagy újítunk meg, akkor azt üzenjük a világnak, hogy a kereszténység él - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára novmber 4-én reggel Budakeszin, a domonkos nővérek új kápolnájának Spányi Antal megyéspüspök áldásával kísért alapkőletételén.bkeszi_domonkos_soltest_MTI_SzigetvaryZsolt.jpgSoltész Miklós felidézte: hét évtizede, amikor a kommunisták feloszlatták a szerzetesrendeket, több mint kétszáz domonkos nővér élte meg, hogy vége a sok száz éves közösségnek, amelyhez egykor Szent Margit is tartozott. Végül mégis "volt bátorságuk" titokban vagy külföldön tovább éltetni, a rendszerváltás után pedig újraszervezni a közösséget, mára pedig az egyik legnagyobb női szerzetesrenddé váltak Magyarországon - mondta.

Az államtitkár megköszönte a nővérek elmúlt évtizedekben Kőszegen és Hódmezővásárhelyen végzett oktató, nevelő munkáját, és azt is, hogy templomot építenek egy olyan korban, amikor templomban imádkozó embereket gyilkolnak le, amikor keresztények százezreit üldözik. A templomépítéssel "bizonyítjuk, hogy jelen vagyunk", hogy a "kereszténység él". Ezt az üzenetet kell nap mint nap továbbadni, erősítve a reményt a hívőkben és segítve az istenkeresőket, hogy megtalálják azt, amiért érdemes élniük és küzdeniük - fogalmazott Soltész Miklós.

bkeszi_domonkos_MTI_SzigetveryZsolt.jpg

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök azt mondta: egy kápolna építése mindig öröm, de különösen az a domonkos nővéreké, akiknek azért van szükségük új rendházra és kápolnára, mert a régit kinőtte a közösségük. Hozzátette: egy templom mindig Isten jelenlétét hirdeti a világban.

Deák Hedvig általános főnöknő az MTI-nek elmondta: a domonkos nővérek budakeszi rendháza új emelettel és új kápolnával bővül. A teljes épületegyüttes a felújítás után 2300 négyzetméter lesz. A rendházban a 22 tagú közösség életterén túl a szerzetesi képzéshez szükséges, a lelkigyakorlatozók fogadására és hitéleti programok rendezésére alkalmas helyiségeket is kialakítanak. Az építkezés várhatóan egy évig tart.

A magyarországi domonkos nővérek ötvenen vannak, Hódmezővásárhelyen óvodát és iskolát, Kőszegen iskolát működtetnek. Budakeszin a szerzetesrend központja működik, amelyben a nővérek képzése is zajlik. Az ott élő rendtagok a plébániai és az iskolai hitoktatásban vesznek részt, illetve a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán tanítanak. Világszerte több mint száz kongregációban körülbelül harmincezer domonkos nővér él - tette hozzá a magyar közösség vezetője.

bkeszi-domonkos_alapko_MTI_SzigetváriZsolt.jpg

(MTI/Fotó: Szigetváry Zsolt)


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg