Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kardioösvény a Normafánál

Életmód > Pest megye

2022-09-12


Eddig országosan hét helyszínen nyílt kardiotanösvény: Budapesten a Hárshegyen, a Normafán, Újpesten és a Hármashatárhegyen, vidéken Miskolcon, Veresegyházán és Kékestetőn. Az Európai Unióban évente közel 2 millió ember halálát okozzák kardiovaszkuláris betegségek, de Magyarországon is a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a kóros elhízás, és e betegségek következményei felelősek a halálozások több mint feléért.Így lehet igénybe venni a szűrést

A Budapesti Szent Ferenc Kórház 2015-ben létrehozott első tanösvényével fekvőbetegei rehabilitációját kívánta kiegészíteni a kórház melletti erdőben létrehozott túraútvonallal, de szinte ezzel egy időben lakossági megelőző programmá is kibővítette. Eddig országosan 7 helyszínen nyílt kardiotanösvény: Budapesten a Hárshegyen, a Normafán, Újpesten és a Hármashatárhegyen, vidéken Miskolcon, Veresegyházán és Kékestetőn. A túraútvonalak meghatározott pontjain pulzusmérő állomások várják a résztvevőket, a mért pulzusértékekkel pedig a szív egészségi állapotát lehet ellenőrizni úgy, hogy azokat egy túralapra rögzítve, majd leadva a program helyi egészségügyi partnerintézménye kiértékeli.

A Sanofi szakmai partnerségében életre hívott és azóta is támogatását élvező program lényege, hogy amennyiben betegségre utaló jelet tapasztalnak, vagy további kivizsgálást látnak szükségesnek, felveszik a kapcsolatot a túrát teljesítővel. Így a program betegséget szűrhet ki, adott esetben valamilyen szív- és érrendszeri eseményt előzhet meg. A Magyarországon vezető halálokot jelentő betegségek elleni küzdelemben európai szinten egyaránt egyedülállónak számító kezdeményezés az elmúlt fél évben a Normafán kiegészült egy több mint száz előadást és mozgásprogramot tartalmazó lakossági életmódváltó eseménysorozattal, melyek - elsősorban a mozgás és táplálkozás terén - egy egészségesebb életvitel kialakításában segítik a lakosságot.

A túrázók 3 %-a szakorvosi ellátásra szorult

Dr. Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója elmondta: "A tanösvényprogramban országosan már több mint tízezren vettek részt, melynek kapcsán a magukat egészségesnek gondoló túrázók 3 százalékáról derült ki, hogy mielőbbi szakorvosi vizsgálatra szorulnak valamilyen komolyabb kardiovaszkuláris megbetegedés miatt. A séták továbbá a szűrésben is komoly segítséget jelentenek: éves szinten több tucat beteget sikerül kiszűrni a túraútvonalakon. A tapasztalatok szerint pedig sikeres volt a normafai rendezvénysorozat is: az emberek életmódváltását pozitívan támogatja, ha vezérfonalként ismereteket, támogatást és rendszeres találkozási pontot kapnak egy szakértő közegtől.

A tanösvény-hálózat folyamatosan bővül." Mint hangsúlyozta: "A legfontosabb cél, hogy a kialakuló vagy kialakult betegségeket a jóval nagyobb költséget és halálozást okozó akut esemény (szívinfarktus, stroke stb) előtt észleljük, és már a korai tüneteket még nem okozó fázisban kezeljük, miáltal a fekvőbeteg-ellátó rendszer leterheltsége lényegesen csökken, illetve a rizikófaktorokkal rendelkező lakosság élettartama nő. E mellett e programok az eseményen már átesett betegeknél a helyi szintű, család bevonásával végezhető rehabilitációt, életmódváltást segítik."

Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár elmondta: három fő célkitűzésük van erre a ciklusra és az "Út az egészséghez" program keretein belül kettő meg is valósul. Az egyik az egészségben eltöltött életévek számának növelése – ennek legfontosabb pillére a prevenció, utána pedig a megfelelő utógondozás, - a másik pedig az otthon közeli ellátások megerősítése. „Itt kell a szakma szabályai szerint végiggondolnunk azt, hogy mi az, amit a beteg otthonához közel kell biztosítanunk, mint egészségügyi ellátás és mi az, ahol a magas szaktudásigény miatt centralizálni kell bizonyos ellátásokat, hiszen az első a beteg biztonsága. A prevenció és az utógondozás két olyan terület, amelyet minél közelebb tudunk nyújtani egy ember otthonához, annál szívesebben vesz részt rajta. Az államtitkár kitért arra, az egyházi kórházak úttörő tevékenysége a prevenció és az utógondozás területén követendő példa az állami szférában."

Nagy szerepet szánnak a helyi hálózatba integrált egészségfejlesztési irodáknak, amelyeknek már van rendszere Magyarországon, de ezt szeretnék bővíteni és intézményesíteni.

Már heti 2,5 óra mozgás is sokat jelent

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár a program kapcsán elmondta: Az egészséges és aktív életmód rövidtávon gyógyszer, hosszú távon prevenció. Különböző tanulmányok is igazolták, hogy akár már heti 2,5 óra mozgással is több mint 4 évvel növelhető az egészségben eltöltött évek száma, ezért minden olyan kezdeményezést támogatunk, melyek ezzel a céllal vannak összhangban. Ennek a közös munkának, illetve az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság 10 millió forintos hozzájárulásának köszönhetően a közeljövőben több hasonló túra- és tanösvény jön majd létre országszerte, illetve létesül a határon túl is.

Pokorni Zoltán, a XII. Kerület polgármestere elmondta: A Hegyvidéki Önkormányzat évek óta támogatja, hogy minél többen mozogjanak, hiszen ez az egészségmegőrzés legjobb módja.

A teljes cikk ITT olvasható.


Vissza