Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Konferencia a Homokhátságról

Gazdasági rovat > Pest megye

2022-11-07


pestmegye_cimer.jpgA Homokhátság Pest megyei települései és vízügyi szakemberek tartottak egyeztető fórumot a Megyeházán. A VIZITERV Environ Környezetvédelmi és Vízügyi Tervező, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. készíti „A Duna-Tisza közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítása, helyreállítása c. projekt előkészítése” programot, amelynek tervezési munkái befejezés előtt állnak.A fórumon a VIZITERV-ENVIRON részéről Laurinyecz Pál, a II. Közép-magyarországi Divízió műszaki igazgatóhelyettese tartott előadást. Az előadás anyaga INNEN tölthető le.

A Duna-Tisza közén – ahol a 20. század elején még mintegy 600 természetes tó volt – mára csupán fennmaradt elnevezéseik emlékeztetnek az hajdani természetes vizekre. A magasabb területeken a térség talajvízszintje 3-5 métert vagy azt meghaladó mértékben is süllyedt, főleg az utóbbi évtizedek aszályos időjárásai miatt. A klímakutatók szerint az éghajlatváltozás hazánkban szárazabbá és melegebbé teszi a klímát, ami szélsőséges vízállapotok kialakulásához vezet. A klímaváltozás hatásai mellett az elmúlt évtizedek emberi beavatkozásai is érzékenyebbé tették a térség vízegyensúlyát, egyes előrejelzések szerint ez a terület lehet a klímaváltozás egyik első áldozata.

Ennek figyelembevételével 2020. december 31-én Magyarország Kormánya határozatában 1,7 milliárd forint támogatást nyújtott az Országos Vízügyi Főigazgatóság részére a Duna-Tisza közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítása, helyreállítása című projekt előkészítésének finanszírozására, amelyből a fejlesztés első ütemének tervei valósultak meg.

2021. december 3-án egy újabb elemmel bővült: a 2020-ban elindult projekt második ütemének előkészítésére újabb 4,5 milliárd forint támogatást nyújtott a kormányzat. Ilyen mértékű szakmai előkészítő munka a Duna-Tisza köze ökológiája érdekében nem történt az elmúlt 100 esztendőben. Több évvel ezelőtti becslések szerint a vízgazdálkodási és tájhasználati beavatkozások teljes megvalósítási költsége eléri a 190 milliárd forintot.

A Duna-Tisza Homokhátság projekt középtávú célkitűzése a kedvezőtlen vízháztartási feltételek javítása, komplex tájhasználat-váltás elindítása. A projekttől elvárt eredmény a térség vízháztartásának javulása, a keletkező vizek (belvíz, illetve a csapadékvíz) helyben tartása, az értékes élőhelyek számára az ökológiai vízigény a természet-szerű vízjárás biztosítása; vízminőséget érintő problémák esetén hígító-víz biztosítása, a problémás szakaszok átöblítésének lehetősége, a vízhiány pótlása; a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozása, illetve az azokhoz való alkalmazkodás lehetősége.

„A Duna-Tisza közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítása, helyreállítása c. projekt előkészítése I. ütem” című munka rövid ismertetése ITT olvasható.

www.pestmegye.hu


Vissza