Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Közösségi Múzeum címet kapott a Punktum

Kultúra > Budakeszi

2021-11-17


A Töltődj és lazulj múzeummal! című kétnapos szakmai konferenciával és díjátadóval zárult a XVI. Múzeumok Őszi Fesztiválja november 8-án és 9-én Esztergomban. Az elismerő címet, melyet eddig már 33 hazai muzeális intézmény érdemelt ki, idén hárman nyerték el: a budakeszi Punktum Galéria és Műhely Alapítvány, a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény, valamint a csongrádi Tari László Múzeum.Az idei szakmai konferencia célja az elmúlt rendkívüli időszak múzeumi színtérre vonatkoztatható tanulságainak áttekintése,  a rekreációs és kulturális turizmushoz kapcsolódó hazai múzeumi fejlesztések, tendenciák és jó gyakorlatok bemutatása, a szakmai párbeszéd és tudásmegosztás támogatása. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szervezésében zajló esemény témaválasztását a pandémia hatásai, a múzeumok új típusú szerepvállalása, és ebből következően a belföldi turizmus élénkítésének aktualitása is indokolta - közölte az MTI-vel november 8-án a MOKK. A közlemény szerint a rendezvény nyitónapján Esztergom polgármestere, Hernádi Ádám, a szervező intézmény képviseletében Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója és a társszervező Duna Múzeum (Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum) részéről Horváth István intézményvezető köszöntötték a szakmai közönséget.

Utána átadták a Közösségi Múzeum elismerő címeket. A közlemény szerint a MOKK kezdeményezésére 2019-ben bevezetett elismerést azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket és egyéb partnereket. Az elismerő címet, melyet eddig már 33 hazai muzeális intézmény érdemelt ki, idén három intézmény: a Budakeszin működő Punktum Galéria és Műhely Alapítvány, a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény, valamint a csongrádi Tari László Múzeum kapta meg.

A díjátadót követő konferencián Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója tartott nyitóelőadást A múzeumok szerepe a hazai kulturális és rekreációs turizmusban címmel. Ezt követően Nagy Magdolna, a MOKK igazgatója hívta fel előadásában a figyelmet a Múzeumok Őszi Fesztiváljára mint turisztikai attrakcióra. A tanácskozás első napja aktuális témákat - így például a családi rekreációt, az Európa Tanács Kulturális útvonalak programját - érintő plenáris előadásokkal és a Múzeumi szünetelő és ami mögötte van című kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott.

A november 8-i konferencianap nyolc különféle esztergomi múzeumi, illetve turisztikai helyszínen zajló fakultatív programmal, köztük tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai bemutatókkal és helytörténeti sétával zárult. A második napon két párhuzamosan futó szekcióban mutatták be a múzeumi szakemberek a konferenciaszervezők által kiírt nyílt felhívásra beküldött jó gyakorlataikat, melyek változatos módon világítanak rá a múzeum és a rekreáció, valamint a turizmus kapcsolódási pontjaira.

Az eseményt az esztergomi Szent Adalbert Központban tartották, ahonnan online is közvetítették a programot. (MTI)


Vissza